Leden měsíc močových cest

Leden je měsíc močových cest s kterým úzce souvisí ledviny, které patří únoru. Ledviny stejně tak močový měchýř mají rády klid, teplo a odpočinek. Tak jako příroda odpočívá v zimě, tak i lidé mají čerpat energii na další období. Proto se chraňme proti prochladnutí. Jak nám říkaly babičky, vždy je nutné mít v teple nohy. Jak jsou v teple nohy, jsme chráněni proti prochladnutí. Dejte si pozor i na profouknutí uší, právě uši jsou smyslovým orgánem močového měchýře, a proto si nezapomínejte brát vhodnou pokrývku hlavy.

Pokud však prochladnutí nastane, velkou službu nám udělá bylinka Medvědice Lékařská. Působí protizánětlivě, protože je to účinná antibiotická bylinka určená právě pro ledviny a močové cesty.  Další bylina na akutní potíže je Lichořeřišnice. Pokud máte zmíněné potíže prochladnutí, je nutný pít hodně tekutin a být v teple. Nejúčinější jsou bylinky v podobě tinktury z alkoholu. Dobře však dělá i čaj.

Pro údržbu zdraví močových cest nám pomáhá březový list a kopřiva. Tyto byliny působí močopudně a tím čistí močové cesty od případných bakterií. Dále účinná je i šalvěj lékařská, vřes obecný, celík zlatobýl, hluchavka bílá, květ z bezu, přeslička nebo tužebník jílmový.

Důležité je dodržovat pitný režim a vyhýbat sladkým nápojům. Pokud potřebujete jít na záchod, vždy jděte, protože zadržování moči měchýři nedělá dobře. Dbejte na správnou intimní hygienu. Volte spodní prádlo z přírodních materiálů. A pokud chodíte do bazénu, tak nezůstávejte dlouhou dobu v mokrých plavkách.

Podle čínské medicíny je léčivý zvuk pro močový měchýř – sss. Také existuje cvik pro posílení močového měchýře viz. obrázek.

(JT)

foto: pixabay, centrumzdravibrno.cz

Komentáře z facebooku