Provence: jedno z nejmalebnějších míst Francie

Provence – už jen to jméno vás pohladí po duši. Malebné horské vesničky, levandulová pole, vynikající víno, úchvatné pláže, historie a umění na každém kroku. 

Při vyslovení Provence se málokomu nevybaví levandule. Provensálské „modré zlato“ je všudypřítomné a pokud zrovna nekvete a nehalí region do modro-fialového hávu, setkáte se s ním v místních tradičních produktech. Nejen, že si téměř všude můžete koupit látkové pytlíčky s usušeným fialovým zázrakem, které vám doma provoní oblečení ve skříních a navíc ho ochrání před moly, ale v Provence se z levandule zkrátka vyrábí ledacos. Můžete ochutnat třeba levandulovou zmrzlinu, bonbony nebo med a samozřejmostí jsou esence z této rostlinky, které mají množství blahodárných účinků.

Provence je ideální místo pro milovníky výtvarného umění. Provensálská krajina a světlo inspirovaly mnoho malířů zvučných jmen. Tím umělcem, kterého místní krajina ovlivnila nejvíce a který zde strávil nejplodnější léta svého tvůrčího období, byl Vincent Van Gogh. V Provence žili a tvořili takoví malíři jako Matisse, Renoir, Picasso, Chagall nebo Cézanne.

Francie je snad tou největší gurmánskou velmocí a každý její region má vlastní speciality. Samozřejmostí jsou lahodné sýry a vynikající vína jako růžové Côtes de Provence nebo Châteauneuf-du-Pape. Provensálská krajina má spoustu vlastních speciali. Kde jinde než v Marseille si dát pravou bujabézu, vydatná rybí polévka a pro mnohé velká lahůdka, která se tu údajně vaří přes dva tisíce let.

Provence je oblastí, ve které najdete jedny z nejproslulejších antických i středověkých památek v Evropě. Podepsali se tu Římané se svými amfiteátry, arénami a divadly a Avignon byl ve středověku bohatým sídlem papežů. Místní papežský palác je dnes jednou z nejstřeženějších francouzských památek, kterou si rozhodně nesmíte nechat ujít. 

V oblasti Provence se nachází vůbec ty nejkrásnější vesničky a městečka v celé Francii. Jedna z nejfotografovanějších francouzských vesnic je Gordes, tyčící se vysoko nad okolím a nabízející krásný výhled. Možná vám bude připadat, že už jste ji někde viděli – natáčelo se tu totiž několik známých filmů, např. vynikající Dobrý ročník.

Důvěrně známý příběh Edmonda Dantese, krásné Mercedes a Abbé Farii. Hrabě Monte Christo Alexandra Dumase se řadí mezi světovou literární klasiku. A víte, kde leží pevnost If, odkud se Edmondu Dantesovi za pomocí abbého podařilo uprchnout? Samozřejmě, v Provence! A na ostrov If se můžete vypravit lodí z marseillského přístavu. 

Foto: planet-wissen.de

 

Komentáře z facebooku