Proč je Manchester elegantním městem severu Anglie?

Jedinečné město Manchester, ležící na severu Anglie nedaleko Liverpoolu, je známé především jako kolébka světového fotbalu, kterou proslavily nejen legendární fotbalové kluby Manchester United a Manchester City, ale i významné památky a bohatá historie – město, které zažívá něco jako svou renesanci.

Radnice v Manchesteru

Manchester je město pro milovníky slev, nákupů a památek. Tradice textilního průmyslu se postupně přelomila v centrum módy a tak zde naleznete mnoho nákupních center a módních butiků, včetně oblíbeného a levného PRIMARKU. Manchester je také město trhů. Během letních měsíců se náměstí zaplní stánky, ve kterých seženete vše od čerstvých potravin po umění a řemeslné výrobky. V zimě stojí za to navštívit a vidět i vánoční trhy, které patří mezi jedny z nejvíce navštěvovaných vánočních trhů v Evropě. 

Ve městě se nedávno otevřela Sexy Fish

Manchester se stal bohatým velkoměstem, což se odráží i na místní architektuře, pro kterou je charakteristický styl viktoriánského období. Patrně nejpůsobivější budovou města je knihovna Johna Rylandse, která náleží místní univerzitě. K dalším atraktivním památkám města bezesporu patří radnice, Urbis Museum. Metropole kdysi známá rave kulturou se stává módním hotspotem, v ulicích města se objevují pobočky Soho House, Sexy Fish a W Hotel.

Urbis Museum

Jako by to nestačilo, je tu také krytá aréna Co-op Live, která by měla být otevřena na jaře tohoto roku, a která bude největší ve Spojeném království s kapacitou 23 000. Není divu, že hvězdy včetně Take That, Olivie Rodrigo , Liam Gallagher a Niall Horan už mají dopředu naplánované koncerty.

Manchester Art Gallery

Manchester prošel v posledních několika desetiletích různými identitami. Byl to ‚Madchester‘ v 90. letech, domov rave kultury, Happy Mondays a Oasis. V roce 2000 byla dívka a chlapec z plakátu modelka Agyness Deyn a návrhář Henry Holland.  

Manchester Museum

Zdroj:  harpersbazaar.com/uk

Komentáře z facebooku