Velikonoční jidáše

Toto pečivo vám provoní celou kuchyň. Můžete si ho dát jen tak nebo pokapat medem. Jidáše by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Budeme potřebovat:
  • 60 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml dvanáctiprocentní smetany
  • 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g změklého másla
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • med na pokapání
Příprava:

Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto, pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

Autor: Alexandra Hejlová

Foto: archiv

Komentáře z facebooku