Boží milosti

Boží milosti se podle tradice připravovaly na Velikonoční pondělí, ne dříve. Byly posledním velikonočním pečivem, které hospodyňky chystaly. Jednoduché, levné a tuze dobré velikonoční cukroví.

Suroviny:

300g hladké mouky

½ sáčku kypřícího prášku

50 g krupicového cukru

50 g másla

50 g mletých mandlí

1 lžička skořice

2 cl rumu

3 žloutky

125 ml smetany

sádlo na smažení

vanilkový cukr na posypání

Postup:

V misce smícháme mouku s kypřicím práškem.

Postupně přidáme cukr,  změklý tuk, mleté mandle, koření, žloutky, rum, smetanu a důkladně propracujeme.

Výsledné těsto by mělo být hladké a vláčné a měly by se v něm tvořit vzduchové bubliny.

Těsto necháme alespoň hodinu, lépe však přes noc, v chladu rozležet a pak ho rozválíme na tenkou placku.

Formičkami do ní vykrájíme různé tvary (srdíčka, hvězdičky, kroužky…). Ve vyšší pánvi rozehřejeme sádlo.

Jednotlivé tvary v něm zvolna osmažíme po obou stranách dozlatova.

Pak je vyjmeme a rozložíme na papírové utěrky, aby se vsákl přebytečný tuk. Hotové kousky pocukrujeme vanilkovým cukrem.

Autor: A. Hejlová

Komentáře z facebooku