Milan Kundera: český exilový spisovatel

Jeden z mála světově proslulých českých spisovatelů Milan Kundera, od roku 1975 žil ve Francii a ačkoli byl ve světě považován za génia, pro svou domovinu zůstává těžko uchopitelný.

Milan Kundera se narodil 1. 4. 1929 v Brně, studoval pražskou filosofickou fakultu a nakonec FAMU, kde pak i vyučoval. Nejprve se jako básník zařadil mezi nadějné komunistické autory, v šedesátých letech už ale patřil k odpůrcům režimu. V roce 1968 podle románu Žert natočil Jaromil Jireš stejnojmenný film – a jako provokace proti režimu šel ihned do trezoru.

Milan Kundera v roce 1975 emigroval do Francie. V Paříži učil a nepřestával psát – nejdřív česky, od 90. let už jen francouzsky. Texty v češtině – ať už reedice, nebo nové překlady – Kundera vždy s úzkostnou pečlivostí kontroloval, slovo od slova.

S novináři Kundera už dlouhé dekády nehovořil, interview považoval za vykonstruovaný a jednostranný žánr. Výjimkou bylo jeho vyjádření ke zjištění redaktorů týdeníku Respekt, kteří v roce 2008 přišli s informací, že byl Milan Kundera spolupracovníkem StB. Zemřel ve věku 94 let, 11. července 2023 v Paříži.

Zdroj: Rozhlas.cz

Komentáře z facebooku