Jaterník podléška pomocník k čištění jater

ZÁKLADNÍ INFORMACE :

Český název: Jaterník podléška
Latinský název: Hepatica nobilis
Slovenský název: Pečeňovník trojlaločný
Další názvy: podlístka, podlíška, podleska, modří, lesní fialka

Rozšíření: stinné listnaté i smíšené lesy, lískové a jiné křoviny, ve výšce 250 až 600 m n.m.; celkově roste v Evropě, ve Velké Británii, na severozápadu Španělska, severu Francie, Holandska a jižních částí Ukrajiny a Ruska

Léčivé látky: antokyany, flavonoidy, invertin a v oddenku saponiny, třísloviny, sacharosu a emulsin.

Využití při:
zánětu jater
cirhóze jater
oslabených jater
zvětšení jater
žlučových kamenů
žlučové, písek
podrážděném žlučníku
podrážděné slezině
nemoci močového měchýře

POPIS ROSTLINY:
Jaterník podléška je nízká rostlina, která má plazivé oddenky. Listy, které přezimují jsou vyříznuty do tří srdcovitých jemně ochlupených laloků. Květy jsou modré až růžové. Mají 6-10 okvětních lístků. Plodem jaterníku je nažka. Kvete v březnu a dubnu. Roste v listnatých a smíšených lesích, vzácně i na světlinách smrkových monokultur, v lesních pláštích a křovinách, zejména lískových; u nás v nížinách, pahorkatinách a nižších horských polohách roztroušeně až hojně, místy vzácně nebo i chybí, zejména v Karpatech.
Jaterník můžeme potkat po celé střední Evropě, a to od nížin až po pahorkatiny.

LÉČIVÉ ÚČINKY:
Jaterník je, dá se říci, nenahraditelný. Je prvořadým lékem při tvrdnutí (cirhóze), zánětech (hepatitidě), zvětšení (hepatomegalii), rozpadu a slabé funkci jater (jaterní hypofunkce), pomáhá při všech tohoto životně důležitého orgánu.
Jaterník podléška zastavuje tvorbu žlučových kamenů a písku ve žlučníku a v žlučových cestách, léčí podrážděný žlučník a slezinu, slouží jako močopudný prostředek, doporučuje se na čištění krve z moči a prospívá i při některých nemocech močového měchýře. Je velmi močopudný.

Titulní fotografie a text (JT), další fotografie wikipedie

Komentáře z facebooku