Gustave Moreau: francouzský malíř, představitel symbolismu

Malíř Gustave Moreau, známý svými osobitými obrazy biblických a mytologických námětů, které ztvárňoval se snovou atmosférou, měl jednu velkou výhodu – narodil se 6. 4. 1826 v rodině významného architekta, který jeho umění přál, a nikdy ho netrápila hmotná nouze.

Gustave Moreau – vlastní podobizna

Gustave Moreau byl francouzský umělec a důležitá postava v hnutí symbolistů . Jean Cassou ho nazval „symbolistickým malířem par excellence“.  Byl vlivným předchůdcem symbolismu ve výtvarném umění 60. let 19. století a na vrcholu symbolistického hnutí v 90. letech 19. století patřil k nejvýznamnějším malířům.

Chimera (1867), olej na panelu, 33 x 27,3 cm

Moreau maloval alegorie a tradiční biblické a mytologické náměty oblíbené na akademiích výtvarného umění. JK Huysmans napsal: „Gustave Moreau dal ponurým starým tématům novou svěžest díky talentu jak jemnému, tak bohatému: vzal mýty opotřebované opakováním staletí a vyjádřil je jazykem, který je přesvědčivý a vznešený, tajemný a nový „.  Ženské postavy z Bible a mytologie, které tak často zobrazoval, začaly být mnohými považovány za archetypální symbolistky.

Píseň písni (Song of Songs – 1853), 300 × 319 cm., Musée des Beaux-Arts de Dijon

Moreau byl vyznamenán Officier de la Légion d’Honneur v roce 1883. Poněkud misantropický, v pozdějších letech se stal stále více uzavřeným, ačkoli si udržoval úzký okruh přátel. Své dílo se často zdráhal prodat, vystavoval jen zřídka a odmítl řadu prestižních nabídek, včetně pozvání vystavovat na Salon Les XX v Bruselu (1887), odmítl místo profesora, když byl zvolen do Ecole . des Beaux-Arts (1888) a odmítl nabídky na výzdobu budov na Sorbonně (1891). Teprve po smrti svého přítele Élie Delaunaye v roce 1891 souhlasil s převzetím Delaunayova ateliéru na Ecole des Beaux-Arts. Moreau vynikal jako učitel, mezi jeho žáky patřil Henri Matisse , Georges Rouault a další významní umělci. Jeho rodiče koupili městský dům v roce 1852 na 14 Rue de La Rochefoucauld, přestavěli horní patro na ateliér pro Moreau, kde žil a pracoval jako svobodný mládenec po zbytek svého života.

Athenians being Delivered to the Minotaur in the Cretan Labyrinth (1855), 102.5 x: 200 cm., Musée municipal de Bourg-en-Bresse

Moreau zemřel na rakovinu 18. 4. 1898, odkázal městský dům a studio s téměř 1200 obrazy a vodovými barvami a více než 10 000 kreseb státu, aby byl přeměněn na muzeum. Musée Gustave Moreau bylo otevřeno pro veřejnost v roce 1903 a je otevřeno dodnes. Je to zdaleka největší a nejvýznamnější sbírka jeho díla.

Pietà (1854), 75 x 96 cm

Titulní obraz: Únos Evropy (Abduction of Europa – c. 1869), 26 x 42 cm, Musée d’Orsay

Zdroj: wikipedia.org, Britannica

Komentáře z facebooku