Zajímavosti o víně

To, že je víno téměř nedílnou součástí každé společenské akce, víme asi všichni. Pojďme se ale naopak podívat na to, co o vínu už tak známo není!

První zmínky o pěstování a sběru vína se datují do období 7 000 až 4 000 let př.n.l. Přitom však není přesně známo, jak tento nápoj vlastně vznikl. Některé zdroje uvádí, že se jednalo o pouhou náhodu, kdy se kvasinky do hroznové šťávy dostaly přirozeně. Začaly zpracovávat v hroznové šťávě se vyskytující cukr a přeměnily jej na alkohol. Výrobu vína v průběhu let zdokonalili třeba Egypťané a Řekové.

V minulosti se víno uchovávalo v pytlích z kozí kůže. Tmavě zelenou láhev na víno, kterou dnes všichni dobře známe, vynalezl až v 17. století Angličan Sir Kenelm Digby.

Věděli jste, že tradiční cinkání pohárem začalo už ve starém Římě? Tehdy se Římané obávali, že jejich hostitel mohl nápoj otrávit, a proto o sebe poháry ťukali takovou silou, že se obsah jejich pohárů částečně přelil také do poháru hostitele. Jen tak se mohli ujistit, že víno není otrávené a mohou si jej v klidu vychutnat.

Už jste se někdy setkali s anglickou frází „make a toast“? Pak zajisté víte, že znamená „pronést přípitek“. Její původ je opět ve starém Římě. Římané si totiž za účelem zmírnění kyselosti vína dávali do svého nápoje kusy toastů.

V roce 1867 čekalo na archeologický tým pracující na výkopech hrobky v německém Speyeru nevídané překvapení. V hrobce bohatého římského šlechtice a jeho ženy byla totiž nalezena láhev vína, jejíž původ se datuje do roku 350 n.l. Víno nebožtíkům – na cestě do říše mrtvých – věnovali jejich pozůstalí. Celkem se jednalo o 16 lahví vína, ale tato jediná zůstala neporušená. Láhev zůstává nadále zapečetěná, neboť se odborníci obávají reakce tekutiny se vzduchem. Tento unikát můžete spatřit i na vlastní oči, a to v Historickém muzeu Pfalz.

V roce 2018 se za rekordních 558 tisíc dolarů prodala v aukci v New Yorku láhev francouzského červeného vína, burgundského Romanée-Conti ročník 1945. Vyvolávací cena přitom činila „pouhých“ 32 tisíc dolarů.

AH

Komentáře z facebooku