1. máj: Stávka v Chicagu za zavedení osmihodinové pracovní doby

V květnu je důvod si připomenout řadu výročí, je to významný jarní měsíc, kdy 1. května slavíme svátek práce a 8. až 9. května již 79. výročí ukončení hrůzné 2. světové války.

1. květen se slaví na památku událostí z května r. 1886. Tehdy v USA stávkovalo asi 300 tisíc dělníků za osmihodinovou pracovní dobu a zlepšování životních podmínek, a v Chicagu po střelbě zahynulo několik demonstrujících. O dva roky později proběhly další početné demonstrace a r. 1889 byl 1. květen vyhlášen svátkem práce.

U nás byl poprvé slaven následujícího roku na Střeleckém ostrově v Praze. I dnes by měly být rodiny a práce největšími stabilizátory společnosti. O týden později slavíme již 79. výročí ukončení 2. světové války. Prvá polovina 20. století byla obdobím, kdy během 31 let lidstvo prožilo dvě světové války a 10 let z toho se strachovalo o základní existenci. Zásluhou spojených sil Východu a Západu byl fašismus a nacismus poražen a většina prostoru Evropy i světa žije již 79 let v míru. Ten není samozřejmostí.  Věřme, že politikové států naleznou společnou řeč a dojde opět k uklidnění, abychom se mohli společně radovat ze života kolem nás.

AH

Foto: Ministerstvo práce FB

Komentáře z facebooku