První máj – Pod kterou sochou se líbají nejen na prvního máje zamilovaní?

Socha, pod kterou se nejen na prvního máje líbají zamilování? Jedná se o sochu Máchovu. Karel Hynek Mácha se narodil na Újezdě, tedy pod Petřínem. Jeho bronzová podobizna se pravou rukou, ve které drží pero, opírá o zídku s otevřeným sešitem. V levé ruce drží kytici šeříku. Podstavec je z leštěné žuly. Sochu zhotovil Josef Václav Myslbek  v roce 1912. Na věnci, zavěšeném na soklu, si přečtete počáteční verš Máje: Byl pozdní večer – první máj.

Pokud byste na Újezdě hledali dům, kde se Karel Hynek Mácha v pátek 16. listopadu 1810 narodil, odejdete s nepořízenou. Už dávno nestojí. Dům U Bílého orla koncem 19. století zbourali. Dnes je na jeho místě nový dům (Újezd 401/35). Mezi okny v prvním patře se nachází pamětní deska, která připomíná básníkovo narození.

Sousoší Josefa Mařatky z roku 1910, které stojí u horní stanice lanovky na pražském Petříně, se jmenuje Polibek. Objímající se dvojice původně stávala v Letenských sadech. Na Petřín se přestěhovala až po roce 1945. Sousoší lemuje záhon růží Červená víla s modrofialovou šantou.

Pražský Petřín je zkrátka vyhlášeným místem pro líbání. Jenže, ruku na srdce, kdo by chtěl na líbání pod rozkvetlou třešní čekat frontu? Proto není od věci, když se vydáte na méně známá místečka. Jedno takové láskyplné místo najdete v Litoměřicích , kde se také pyšní sochou Máchy. K příjemné procházce protkané polibky přímo vybízí i přírodní rezervace Divoká Šárka a neméně zajímavým místem je Vyšehrad. V neposlední řadě určitě neuděláte krok vedle, když se vydáte na Vyhlídku Máj u obce Teletín. V případě, že ani jedno ze zmiňovaných míst nemáte u svého bydliště, nezoufejte! Krásný První máj si můžete užít i pod nejbližším rozkvetlým stromem. 

AH

Komentáře z facebooku