Květen měsíc srdce (zdraví)

Květen je podle tradiční čínské medicíny měsícem, kdy je nejvíce ohroženo srdce. Je to orgán, který pracuje jako tlakové čerpadlo.
Máme dva druhy bolestí srdce. Jako bolavé srdce chápe smysl zármutku nebo psychického problém a ne poruchu funkce. A pak zde máme různá závažná onemocnění. Příznakem závažného onemocnění srdce (anginy pectoris) bývá talková, palčivá a svíravá bolest na hrudníku, který je spojená s úzkostí a dušností. Bolest pozorujeme na levé straně do paže, zad, ramene, krku, ale i čelisti. Hlavním rizikem je kornatění tepen (ateroskleróza) a k ní přispívá cholesterol v krvi, kouření a také cukrovka.
Angina pectoris je nejčastějším projevem ischemické choroby srdeční /ICHS/. Jde o onemocnění, kdy věnčité tepny /koronární artérie/ nejsou schopny zásobit kyslíkem samotný srdeční sval. Z nedostatku kyslíku zanikají různě velké části srdeční svaloviny a dochází k infarktu.
K onemocnění srdce a cév dochází i v mladším věku, více u mužů, většinou se projeví bolestivost na hrudi. U žen se bolestivost projevuje spíše v nadbřišku a na zádech.

Co je dobré pro prevenci zdravého srdce:
• Snížit hladinu cholesterolu
• Nekouřit
• Cvičit
• Nestresovat se
• Omezit uzeniny a více zařadit lehká jídla a ovoce/zeleninu
• Pokud máte vysoký tlak – hlídat si ho
• Pokud máte cukrovku – léčit ji

Jaké byliny podpoří dobrou funkčnost srdce?
Pelargonie růžová
Pelargonie čistí cévy od sklerotických usazenin, působí jako kardiotonikum, uplatňuje se při doléčování infarktu myokardu, anginy pectoris a může také posilovat stárnoucí srdce. Působí příjemně sedativně, má mírné antidepresivní účinky.

Gotu kola
Gotu kola úspěšně regeneruje nervovou soustavu. Užívá se k odstranění mentálních blokád, k podpoře paměti, jako podpora léčby depresí, při epilepsii. Dále čistí krev, posiluje imunitní systém i funkci jater, pomáhá při nespavosti a chudokrevnosti. Příznivě ovlivňuje urogenitální systém, užívá se při hypertenzi, srdeční nedostatečnosti či revmatismu.

Jmelí bílé
Bylina zlepšuje stav cévních stěn snižuje krevní tlak, zpomaluje pulz a harmonizuje srdeční činnost ve stáří. Při užívání přípravků z jmelí mizí průvodní znaky špatného krevního tlaku, jako jsou – návaly krve do hlavy, pocity závratě, hučení v uších a poruchy zraku. Jmelí má pozitivní účinky na všechny choroby srdce a krevního oběhu.

Jinan dvoulaločný
Bylina podporuje krevní oběh, krev lépe proudí a zásobuje všechny části těla kyslíkem a živinami, působí na mozkovou tkáň a je to i rostlina dobré nálady. Antioxidační vlastnosti jinanu pomáhají očistit tělo od nežádoucích zplodin, tím se zamezuje předčasnému opotřebení a stárnutí těla. Jinan zlepšuje prokrvení v celém organismu snižuje zvýšenou krevní srážlivost, navíc snižuje riziko infarktu. Zlepšuje stav krevního řečiště, rozšiřuje cévy, preventivně působí proti náhlým mozkovým příhodám. Zpomaluje degeneraci mozkových buněk, ke které dochází ve stáří.

Hloh obecný
Hloh intenzivně pomáhá při srdeční slabosti, arytmii a poruchách prokrvování. Zlepšuje průchodnost cév a přispívá k lepšímu prokrvení celého těla. Pozitivně působí na otoky jak srdečního tak ledvinového původu. Snižuje krevní tlak. Je vhodnou prevencí infarktu, anginy pectoris, mozkové mrtvice.

Kotvičník pozemní
Kotvičník má výrazný vliv na kardiovaskulární systém, neboť zpomaluje srdeční činnost, prodlužuje diastolu, tlumí tachykardii, zlepšuje krevní oběh, rozšiřuje cévy a snižuje srážlivost krve. Zabraňuje rozvoji aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a hypertenze.

Jírovec maďal
Jírovec je podpůrným prostředkem hlavně na krevní oběh. Své uplatnění nachází také jako podpora při léčbě křečových žil, zpevňuje cévní stěny. Výtažek z pupenů zlepšuje cirkulaci krve v plicích, pomáhá tak při různých plicních a srdečních chorobách.

Jeřáb oskeruše
Oskeruše pomáhá udržovat zdravou funkci žilního systému, je vhodná při rekonvalescenci po problémech s křečovými žilami a s hemeroidy.

Cvik pro podporu srdce je číslo 3. a zvuk chchůůů.

Komentáře z facebooku