Anthony Quinn coby filmový Řek Zorba

Americký filmový a divadelní herec Anthony Quinn, který se narodil 21. dubna 1915, se do srdcí diváků navždy zapsal jako legendární představitel Řeka Zorby. Během skoro šest desítek let dlouhé kariéry natočil přes 100 filmů a obdržel dva Oscary.

Řek Zorba

Quinnův život může sloužit jako příklad člověka, který se z nuzných poměrů vypracoval až do pozice uznávané a luxusem obklopené hvězdy. Narodil se v Mexiku, v mládí pracoval jako čistič bot, sběrač ovoce, přidavač na stavbě, elektrikář, hrál na saxofon a dva roky se živil profesionálním boxem.  Zemřel 3. června 2001 ve věku 86 let.

Když se jeho otec zabil v autě, bylo mu devět. Otčíma nesnášel. Jeho i jeho sourozence vychovávala hlavně babička, Mexičanka, která neuměla číst ani psát. Už od sedmi let si Quinn sám vydělával jako pouliční čistič bot. Když definitivně utekl z domova, krmil zvířata, prodával v železářství, tlumočil ze španělštiny nebo hrál na saxofon. Tehdy se zapsal na kurzy angličtiny, rétoriky a herectví. A pak zasáhl osud a jeden inzerát.

V Hollywoodu hledali pro epizodní roli skutečného indiána kmene Cheyennů. Na konkurzu měl v jazyce promluvit, tak si něco vymyslel. Spiklenecky mu to posvětil i přihlížející skutečný indián. První filmovou roli tak dostal ve 20 letech. Od režiséra Cecila B. De Milleho. Za pár let si Quinn proti jeho vůli vzal i jeho adoptovanou dceru.

Quinn měl celý život problém „někam patřit“. Komunita mexických přistěhovalců ho nepřijala, protože se jmenoval po irském otci Quinn, pro ostatní byl zas kvůli vizáži po jihoamerické indiánské matce „ten Mexičan“. Stal se tak už v dětství světoobčanem, který nikam nezapadá. Taky proto se v průběhu života naučil plynule mluvit osmi jazyky.

AH

Zdroj: Britannica

 

Komentáře z facebooku