Jedinečná výstava tvorby Gustava Kruma, ilustrátora mayovek!

Gustava Kruma mnozí znají hlavně jako ilustrátora knih Karla Maye. Jeho výtvarná činnost byla ale mnohem rozsáhlejší. Výstava, kterou pořádá rodina umělce spolu s jeho obdivovateli, nabídne průřez Krumovou volnou malířskou i grafickou tvorbou. Některé poklady ze soukromých sbírek budou vystaveny vůbec poprvé. Výstava potrvá od 24. 5. 2024 – 10. 7. 2024. Nepromeškejte jedinečnou výstavu tvorby Gustava Kruma, na které uvidíte malby a grafiky nejen z rodinných sbírek.

Gustav Krum ilustroval téměř stovku knih. Je mezi nimi řada mayovek, které vydávalo v 70.–80. letech nakladatelství Olympia. Autenticky tak navázal na dílo svého předchůdce Zdeňka Buriana. Na mayovské motivy vznikl i komiks Vinnetou, který Krum kreslil v letech 1964–1966 pro čtrnáctideník Zápisník.

Do Zápisníku vytvořil Krum i další kreslené seriály na klasická témata, například Tarzanův návrat (podle románů Tarzanovy šelmy a Tarzanův návrat Edgara Rice Burroughse) či Poklad na ostrově (podle románu Roberta Louise Stevensona). Do týdeníku Květy nakreslil podle stejnojmenného Stendhalova románu komiks Věznice parmská. Jeho komiksy vyšly souborně v jednom knižním vydání v roce 2002.

Kromě řady knih Karla Maye ilustroval Gustav Krum mnoho dalších významných děl převážně dobrodružné a historické literatury. Jeho prvním velkým dílem byli Křižáci Henryka Sienkiewicze v roce 1955. Svými obrázky doprovodil také knihy Jaroslava Foglara, Waltera Scotta nebo Jacka Londona. Velmi aktivní byl až do poloviny minulého desetiletí.

Místo konání výstavy:

Clam-Gallasův palác

Husova 158/20

110 00 Praha 1 – Staré Město

Vstup zdarma

zobrazit na mapě

AH

Zdroj: MMP, Wikimedia

 

 

Komentáře z facebooku