Exotický ráj na břehu Karibiku: Kostarika

Kostarika – perla Střední Ameriky je místem tropických pralesů plných rostlin a zvířat, o kterých jste ani neslyšeli, činných sopek a v neposlední řadě i krásných pláží.

Kostarika pro nás Čechy není levná destinace. Vysoké ceny služeb v cestovním ruchu jsou dány zejména dvěma věcmi. První je ta, že Kostarika si velmi chrání své životní prostředí a proto zahrnuje do služeb pro turisty ekologické taxy. To se pak promítá např. do vstupů do národních parků, do benzínu nebo do cen za ubytování na úpatí národních parků.

Druhým důvodem je to, že Kostarika je velmi oblíbenou destinací amerických turistů, kteří víceméně ceny pro turisty určují. Co tedy dělat? Když jedete na Kostariku, doporučujeme se na to předem připravit s tím, že si dovolenou užijete a nebudete šetřit za každou cenu. Existují ale cenově výhodnější programy pro turisty, například program Ubytování a auto, což je program kdy máte v ceně pronájem automobilu a ubytování v režimu otevřených voucherů a rezervace si zařizujete sami v průběhu cesty.

Perla Střední Ameriky je místem tropických pralesů plných rostlin a zvířat, o kterých jste ani neslyšeli, činných sopek a v neposlední řadě i krásných pláží. Více než třetina země je stále pokryta lesy (roste zde na 1 500 druhů stromů včetně ebenových, mahagonových a cedrových) a dlouhé pobřeží nabízí vynikající podmínky pro windsurfing, nebo lenošení.

Pro turisty – milovníky přírody – je velkým lákadlem místní fauna. Na Kostarice žije na 850 druhů ptáků, od miniaturních kolibříků přes krásné a vzácné papoušky Ara až po komicky vyhlížející tukany.

Centrální pohoří probíhající jako páteř napříč Kostarikou ze severu na jih dosahuje výšky téměř 4000 metrů. Je tvořeno řadou sopek, které se tu tyčí jedna vedle druhé jako vojáci na stráži. Jejich vrcholky bývají často opředeny pavučinou mraků. Ikonický kužel aktivní sopky Arenal na vás mrká z obálek snad všech turistických průvodců. Při výletu kolem Rincón de la Vieja narazíte na bublající bahenní gejzírky a pekelný sírový odér. Některé sopky zatím podřimují, ačkoli ani tady si nemůžete být úplně jisti, kdy vás překvapí. Na vrcholek vulkánu Irazú s fotogenickým kráterovým jezírkem si můžete vyjet v rámci jednodenního výletu z hlavního města. Na túru na nejvyšší vrchol Cerro Chirripó (3820 m) se mohou vydat jen zkušení horalé a je potřeba si na ni vyhradit několik dní.

Exotická Kostarika se vám postará o nevšední zážitky. Stačí se naladit na místní pohodovou notu, projít se po pobřeží, v džungli i okolo sopek a jednoduše žít!

AH

Zdroj: Britannica

Komentáře z facebooku