Motýlí dům v centru Vídně

Pokud se domníváte, že ve Vídni jsou k vidění pouze historické památky, tak jste na velkém omylu. Pro milovníky přírodních krás je připravena expozice ve Schmetterlinghausu neboli Motýlím domě v srdci Vídně. Najdete zde jedinečnou tropickou oázu klidu a relaxace. V jedné z nejvýznamnějších secesních budov na světě vstupujete do fantastického světa, který se věnuje nejjemnějším a nejkrásněji zabarveným motýlům.

V motýlím domě můžete obdivovat kolem 500 volně žijících a létajících motýlů po celý rok. Vy i Vaše děti budete ohromeni jejich výjimečnými barvami a budete moci sledovat, jak tato jedinečná stvoření létají v blízkosti vodopádů a exotických rostlin poblíž jejich přirozeného prostředí.

Schmetterlinghaus najdete přímo v srdci Vídně za Hofburgem (dnes politické centrum Vídně) na okraji Burggarten (dříve Kaisergarten, původně soukromá zahrada císaře a jeho rodiny sloužící pro odpočinek a relaxaci, nyní je tato zámecká zahrada otevřena veřejnosti) pouhých 100 metrů od Albertiny a 200 metrů od Státní opery. Císař František Josef v krásné secesní budově, kde dnes sídlí motýlí dům, nacházel klid a odpočinek. Užijte si nebeskou atmosféru a jedinečnou flóru a faunu v Motýlím domě.

Některé druhy motýlů se množí přímo v Motýlím domě, jako je banánový motýl (Caligo eurilochus). V Motýlím domě doufají, že zvýší povědomí o celosvětové ochraně motýlů. Chcete-li se dozvědět více o životním cyklu motýlů, navštivte Motýlí dům a dozvíte se vše o motýlech.

Motýlí dům přikládá velkou důležitost přirozenému postoji k motýlům. Vždy se snaží zajistit komfort pro motýly jako by byli ve svém přirozeném prostředí. Teplota domu je v průběhu celého roku kolem 26 stupňů Celsia a vlhkost 80% zajišťuje optimální životní podmínky. Skleněná konstrukce secesního skleníku nabízí maximální přirozené světlo, které je nezbytné jak pro motýly, tak pro rostliny.

Další atrakcí kromě motýlů jsou nesčetné exotické rostliny v Motýlím domě. Rostliny se vybírají podle potřeb motýlů a nacházejí se také v jejich přirozené lokalitě jako kvetoucí, nektarové a krmné rostliny. Kvetoucí rostliny produkují nektar a slouží motýlům jako hlavní zdroj potravy, např. ibišek, lantana a plumbago. Navíc zde najdete také krásné uspořádání umělých květin, které jsou medově zabarvené a slouží jako krmná stanice pro motýly. Některé druhy motýlů si chtějí snést ovocné šťávy, takže zde vždy najdete malá ovocná pole pro motýly.

AH

Foto: Alexandra Hejlová, Schmetterlinghaus (úvodní fotografie)

 

Komentáře z facebooku