Král mimiky Louis de Funès se proslavil až v padesáti letech

Francouzský herec Louis de Funès se narodil 31. července 1914 v osmdesátitisícovém francouzském městě Courbevoie – před 110 lety. Byl to talentovaný klavírista, který se nějaký čas živil hraním jazzové hudby. Pracoval jako dekoratér, kožešník, aranžér, účetní i prodavač. Láska k divadlu jej ale ve třicátých letech minulého století přivedla do hereckých kurzů.

Jeho první divadelní rolí byl statista ve hře Slaměný milenec na začátku čtyřicátých let. V šestačtyřicátém se poprvé objevil před filmovou kamerou – v roli portýra ve filmu Barbizonovo pokušení. Dlouhou dobu nicméně působil ve francouzské kinematografii nenápadně. Mnohé filmy z těch prvních, které natočil ve čtyřicátých a padesátých letech, neuspěly.

Rok 1964, když už slavil své 50 narozeniny, byl šťastný rok, kdy vznikly snímky, které jistil svou neopakovatelnou komikou, a pomohl je tak představit celému světu – Četník ze Saint Tropez a Fantomas. Ve filmu Četník ze Saint Tropez doslova zazářil. Filmů o četníkovi bylo několik, například Četník a mimozemšťané nebo Četník v New Yorku. Následovaly filmy o Fantomasovi a z herce epizodních rolí se stala hvězda.

Režisér Gérard Oury říkal, že Louis de Funès byl jediným hercem, který si mohl dovolit hrát zápornou či přímo nesympatickou postavu, přesto mu všichni diváci v kině drželi palce. Často ztvárňoval role šéfů, kteří byli arogantní a nepříjemní, ale tím, že jim dával osobitou mimiku, z nich udělal karikatury, které lidé spíše litovali, než nenáviděli.

Jeho herecký styl definovala živelná komika a mimické schopnosti, které prý měl po své matce. Jak přiznal, mnohé své typické grimasy okoukal z grotesek s kačerem Donaldem a z němých filmů s Laurelem a Hardym.

Měl však dlouhodobé problémy se srdcem a lékaři jej několikrát varovali, že s každou rolí, ve které hraje choleriky, riskuje srdeční infarkt. Měli pravdu. Po skončení natáčení filmu Četník a četnice mu 27. ledna 1983 podlehl. Bylo mu osmašedesát let.

Z prvního manželství měl syna Daniela a z druhého dva syny Patrika a Olivera, z nichž první se stal lékařem a druhý pilotem. Společně se svou ženou Jeanne Augustine Barhélemy de Maupassant si koupil zámek u řeky Loiry, kde nejraději zahradničil. Podařilo se mu vypěstovat dokonce novou odrůdu oranžové růže, která získala jméno po něm.

AH

Foto: Gala, stuttgarter-zeitung.de

Komentáře z facebooku