Nová kniha spisovatele Michala Dlouhého – JEDNIČKÁŘI

Právě vychází nová kniha úspěšného spisovatele Michala Dlouhého „JEDNIČKÁŘI“, v Nakladatelství Jindřich Kraus – Pragoline. Emeritní vrchní policejní rada, Michal Dlouhý, se tentokrát, na rozdíl od své tradiční knižní tvorby věnované výhradně případům řešeným četníky, obrací do nedávné minulosti.

Děj knihy se odehrává v Čechách, ve fiktivním okresním městě, vzdáleném necelých 100 kilometrů od Prahy.

Jedničkáři jsou pracovníci tzv. prvního oddělení služby kriminální policie a vyšetřování okresního ředitelství Policie České republiky. Pojmem „první oddělení“ bylo a je označováno oddělení obecné kriminality a žargonově se mu říká „jednička“ a jeho pracovníkům „jedničkáři“. Vedle oddělení obecné kriminality je oddělení hospodářské kriminality, označované jako „druhé oddělení“ neboli „dvojka“ a jeho pracovníci jsou označovaní jako „dvojkaři“.

Služba kriminální policie a vyšetřování neboli „společná služba“ vznikla dnem 1. ledna 2002 sloučením dříve samostatné služby kriminální policie a úřadů vyšetřování na základě zásadní změny trestního řádu. Tehdy došlo dá se říci ke spojení dvou protikladných subjektů, které se dá přirovnat ke spojení ohně s vodou. To je samo o sobě dramatické prostředí, které je navíc úzce spojeno s nejzávažnějšími zločiny, které představuje zejména násilná a mravnostní kriminalita, o níž pojednávají jednotlivé povídky.

Protagonisty knihy je dvojice policistů, major JUDr. Jaroslav Falta a kapitán Petr Brouček. Major JUDr. Falta, bývalý vyšetřovatel a typický prototyp úředníka, a kapitán Brouček, kriminalista tělem i duší, zabývající se násilnou a mravnostní kriminalitou. To představuje dvojici plnou protikladů, vzájemně se doplňující a efektivně pracující na přidělených případech.

Podle charakteru řešených případů se k nim přidávají kolegové a kolegyně, zabývající se drogovou kriminalitou, trestnou činností páchanou mládeží a na mládeži, majetkovou, ale i hospodářskou kriminalitou. Byť se jedná o kriminalisty „okresního formátu“, nevyhnou se ani případům celostátního významu nebo případům majícím vztah k mezinárodnímu organizovanému zločinu či praní špinavých peněz.

Každá povídka je věnována jednomu kriminálnímu případu řešenému oběma protagonisty a kniha jako taková odráží služební, ale zejména soukromé radosti i strasti dvojice hlavních aktérů.

Jedná se o soubor třinácti kriminálních povídek inspirovaných skutečnými případy z počátku 21. století.

Podle první povídky natočil režisér Jiří Svoboda kriminální film s názvem Domina.

Kniha je vydána prozatím v elektronické podobě, která je k dostání na www.kosmas.cz  , www.megaknihy.cz , http://www.palmknihy.cz 

AH

Komentáře z facebooku