O utopené prostitutce

Vedoucí síla pátrací stanice u okresního četnického velitelství v Mladé Boleslavi vrchní strážmistr Josef Ulman začal vyprávět o jednom z nemnoha dosud neuzavřených případů.

Večer 18. dubna 1928 bylo jedním mladým mužem na četnickou stanici v okresním městě Mladá Boleslav oznámeno, že předchozího dne údajně skočila 21 roků stará Anna Jenčová do rozvodněné říčky Klenice z nešťastné lásky a utonula. Důvodem dívčina sebevražedného činu byla skutečnost, že ji odmítl. Domníval se, že je to jen planá výhrůžka, a poté co dívku po celý den neviděl, přišel věc oznámit četnictvu.

Sebevražda mladého děvčete z nešťastné lásky nebyla ničím výjimečným zkonstatoval přítomný pohotovostní četník.

Četnictvo proto začalo pátrat po obou březích říčky Klenice, která byla momentálně velmi rozvodněna. Nebyl však nalezen žádný dopis na rozloučenou ani stopy na břehu říčky, v místě, kde by dívka svůj sebevražedný činu uskutečnila

Do pátrání, se zapojily i další četnické stanice ve směru říčního toku a bylo rozšířeno i na řeku Jizeru protékající městem a do níž se rozvodněná Klenice vlévala.

Pátrání četnictva však zůstalo po několik dní bez jakéhokoliv výsledku, a proto se do něho zapojila i mladoboleslavská pátrací stanice. Vrchní strážmistr Ulman začal uvažovat i o tom, že mrtvola sebevražednice mohla být prudkou vodou zanesena až do Labe, do něhož se Jizera v Brandýse nad Labem vlévá. I když se jednalo o místo vzdálené téměř třicetpět kilometrů od Mladé Boleslavi.

Byla zpracována Zpráva o pohřešované osobě a všem četnickým stanicím podél toku Jizery, ale i Labe od Brandýsa nad Labem byl rozeslán pátrací oběžník, aby po mrtvole mladé ženy pátraly.

Pozornost pracovníků pátračky se také zaměřila na osobu utonulé. Přitom bylo zjištěno, že Jenčová se zabývala prostitucí a díky tomu působila jako dosti slušné a dobře oděné děvče. Důvodem, proč se s ní oznamovatel dívčina utopení rozešel bylo zjištění, že se zabývá prostitucí a k tomu ještě udržuje trvalý vztah se svým pasákem.

Od kamarádky Anny Jenčové bylo zjištěno, že krátce před zmizením u sebe měla zhruba dva tisíce korun a několik zlatých šperků.

To vedlo k důvodnému podezření, že na dívce mohla být spáchána loupežná vražda a její tělo poté bylo vhozeno do rozvodněné říčky či jiným způsobem odstraněno.

Z uvedeného důvodu byl zadržen jak bývalý milenec Jenčové a oznamovatel dívčina utopení, tak i její pasák.

Vzhledem k důvodným podezřením na násilnou smrt byl rozeslaný pátrací oběžník doplněn důrazným upozorněním, aby při vylovování těla z řeky, bylo postupováno s co největší opatrností, aby náhodou nebyly snad ztraceny peníze a šperky, které měla utopená u sebe, případně aby nebyly poškozeny jakékoliv stopy násilí na jejím těle, pokud by zde byly.

Oba muži byli drženi ve vazbě krajského soudu v Mladé Boleslavi a bylo čekáno, až se najde tělo domnělé sebevražedkyně. Žádný přímý ani nepřímý důkaz proti jednomu ani druhému muži i přes provedení domovních prohlídek v jejich bytech četníci v ruce neměli.

Po několika týdnech byli oba muži z vazby propuštěni. I poté jim byla a dosud je ze strany pátrací stanice věnována pozornost, avšak bez jakéhokoliv výsledku. Stejně tak se nenašlo tělo mladé dívky, jí psaný dopis na rozloučenou ani žádná jiná stopa, která by vysvětlila, co se s ní skutečně stalo…   

           

Tiskopis Zpráva o pohřešované osobě

 

Obálka knihy Četnické historky z pátracích kursů

Příspěvek byl zpracován podle knihy Michala Dlouhého ČETNICKÉ historky z pátracích kursů, vydané nakladatelstvím Pragoline. Kniha je k dostání na www.megaknihy.cz nebo www.kosmas.cz.

Kniha je vydána i v elektronické podobě, stejně jako všechny, i již rozebrané tituly, které jsou k dostání na www.kosmas.cz.

 Další informace o autorovi se dozvíte na jeho webu www.cetnik-michal-dlouhy.cz nebo na facebooku Četník Michal Dlouhý či Spisovatel Michal Dlouhý.

AUTOR:   JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

FOTO:   archiv –  JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

Komentáře z facebooku