Září – Měsíc sleziny a péče o tento důležitý orgán

Měsíc září je v tradiční čínské medicíně a bylinářství považován za měsíc sleziny, orgánu, který hraje klíčovou roli v našich tělesných funkcích. Slezina je zodpovědná za zpracování potravy, tvorbu krve a podporu imunitního systému. V období podzimu, kdy dochází ke změnám teplot a klimatických podmínek, je důležité zaměřit se na podporu sleziny a její zdraví.

Jak slezinu podpořit?

Existuje několik způsobů, jak podpořit správnou funkci sleziny:

1. Vyvážená strava: Kvalitní a pestrá strava hraje zásadní roli. Měli bychom se vyhýbat těžkým, mastným a nezdravým jídlům, která mohou zatěžovat slezinu.

2. Tradiční čínská medicína: V této medicíně se slezině přikládá velká důležitost, a proto se doporučuje konzumovat potraviny, které harmonizují její funkce. Můžeme zahrnout potraviny jako jsou obiloviny (rýže, ječmen), vegetariánské polévky a dušená zelenina.

3. Holistický přístup: Je důležité se o slezinu starat i z psychologického hlediska. Stres, úzkost a napětí mohou negativně ovlivnit její funkci.

Byliny pro podporu sleziny

V tradiční medicíně existuje celá řada bylinných prostředků, které pomáhají posilovat slezinu:

1. Fenykl: Pomáhá při trávení a podporuje zdravou funkci sleziny. Můžeme ho konzumovat v čaji nebo jako koření do pokrmů.

2. Zázvor: Tento kořen je známý pro své prohřívací vlastnosti a může pomoci zmírnit zažívací potíže, čímž podporuje činnost sleziny.

3. JinýSběr: Tato bylina se tradičně používá k posílení sleziny a trávicích funkcí. Můžeme ji užívat ve formě tinktur nebo čajů.

4. Červené datle: Jsou známy svými schopnostmi posilovat slezinu a krvetvorbu. Mohou být konzumovány samostatně nebo přidávány do pokrmů.

Co slezině škodí?

Některé faktory mohou negativně ovlivnit zdraví sleziny:

1. Přehnané množství cukru a rafinovaných potravin: Tyto potraviny zatěžují trávicí systém a mohou vést k oslabení sleziny.

2. Konzumace studených a surových potravin: V tradiční čínské medicíně se doporučuje vyhýbat se studeným pokrmům a nápojům, které mohou zpomalit trávení a oslabiť slezinu.

3. Stres a nedostatek spánku: Dlouhodobý stres a nepravidelný spánek mohou negativně ovlivnit energetickou rovnováhu v těle, což se promítá i do funkce sleziny.

Září je skvělou příležitostí, jak se zaměřit na zdraví sleziny a podpořit ji přírodními prostředky. Úpravou stravy, zařazením vhodných bylin a dodržováním zdravého životního stylu můžeme podpořit tento důležitý orgán a přispět tak k celkovému zdraví a pohodě. Pamatujme si, že nejlepším přístupem je vyvážený a celostní pohled na naše tělo – slezina si zaslouží naši pozornost po celý rok!

Komentáře z facebooku