Muzikologové v Lipsku našli notový zápis dosud neobjevené skladby Mozarta

Senzace ve světě vážné hudby – i tak se píše o nečekaném objevu dosud neznámého díla od hudebního génia Wolfgaga Amadea Mozarta. Dlouho ztracený notový záznam se podařilo objevit v regálech archivu v německém Lipsku.

Malou noční hudbu od Mozarta zná téměř každý, třebaže ne po názvu, ale jen od slyšení. Teď, více než 230 let po Mozartově smrti, vyšla na světlo světa jeho dosud neznámá skladba, která nese jméno Úplně malá noční hudba.

Nově objevená skladba se ale nejspíš stejně ikonickou nestane. Její nahrávka ještě zatím není k dispozici a možnost ji slyšet měl tedy jen velmi úzký okruh lidí.

Úplně malá noční hudba se od své slavně jmenovkyně navíc v mnoha ohledech liší. Především je to velmi ranné dílo. Mozart ho složil dříve, než mu bylo třináct, tedy ještě předtím než dosáhl své největší slávy.

Na poměry svého žánru, Nachtmusik, je to velmi krátký kus pro dvoje housle a violoncello – má sedm vět a interpretace trvá asi dvanáct minut. Nachtmusik, neboli Noční hudba, je německý překlad italské serenády.

Objevit nové dílo se podařilo muzikologům, kteří pracovali na novém vydání takzvaného Köchlerova katalogu – to je už od poloviny 19. století největší autorita v oblasti Mozartova díla a chce být kompletním katalogem stovek jeho skladeb.

Letos se katalog dočkal už 9. přepracovaného vydání a právě při jeho sestavování se v archivu Lipské knihovny podařilo objevit notový zápis tohoto díla. Je to zřejmě jediná dochovaná kopie.

AH

Zdroj: CNN

Komentáře z facebooku