1 lžička | máslo |
1 ks | cibule |
6 lístků | šalvěj |
0,5 hrnku | parmazán |
1,5 hrnku | dýně |
7 až 8 hrnků | kuřecí vývar (nebo slepičí bujon) |
2 hrnky |
rýže (nejlépe arborio) |
Sůl a pepř – podle chuti
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dýni nakrájíme na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme cibulku, až zesklovatí. Přidáme rýži (neuvařenou) a cca 1,5 hrnku horkého kuřecího vývaru. Pořádně se musí promíchat, aby rýže nasákla vývar. Poté opět opět 1,5 hrnku vývaru a promícháme. S dalším 1,5 hrnku vývaru přidáme ještě dýni a šalvěj. Tento postup opakujeme do té doby, než rýže absorbuje většinu vývaru. Přidáme podle své chuti sůl a pepř. Po 25 – 30 minutách ochutnáme. Rýže má být pevná. Než přidáme nastrouhaný sýr, necháme dýňové rizoto chvíli odstát. Poté servírujeme na talíř, přidáme nastrouhaný parmazán, ozdobíme čerstvou šalvějí a na ozdobu kápneme malinko olivového oleje.
Přejeme dobrou chuť 🙂
fotografie: volně na internetu a gardene herbs
Komentáře z facebooku