Boží milosti se podle tradice připravovaly na Velikonoční pondělí, ne dříve. Byly posledním velikonočním pečivem, které hospodyňky chystaly. Jednoduché, levné a tuze dobré velikonoční cukroví.
Suroviny:
300g hladké mouky
½ sáčku kypřícího prášku
50 g krupicového cukru
50 g másla
50 g mletých mandlí
1 lžička skořice
2 cl rumu
3 žloutky
125 ml smetany
sádlo na smažení
vanilkový cukr na posypání
Postup:
V misce smícháme mouku s kypřicím práškem.
Postupně přidáme cukr, změklý tuk, mleté mandle, koření, žloutky, rum, smetanu a důkladně propracujeme.
Výsledné těsto by mělo být hladké a vláčné a měly by se v něm tvořit vzduchové bubliny.
Těsto necháme alespoň hodinu, lépe však přes noc, v chladu rozležet a pak ho rozválíme na tenkou placku.
Formičkami do ní vykrájíme různé tvary (srdíčka, hvězdičky, kroužky…). Ve vyšší pánvi rozehřejeme sádlo.
Jednotlivé tvary v něm zvolna osmažíme po obou stranách dozlatova.
Pak je vyjmeme a rozložíme na papírové utěrky, aby se vsákl přebytečný tuk. Hotové kousky pocukrujeme vanilkovým cukrem.
Autor: A. Hejlová
Komentáře z facebooku