Sezonní potraviny květnu se začínají zelenat již v dubnu, kdy začínají růst divoké bylinky a některé mladé druhy zeleniny. Květen nám přináší další jarní potraviny nabité živinami, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku.
Jedná se o tyto potraviny:
- chřest (zeleninová příloha, polévky, do těstovin)
- mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
- kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
- jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
- polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
- pažitka (posyp jídel, polévek, do pomazánek)
- rebarbora (do koláčů, buchet)
- jahody (do buchet, koláčů, marmelády)
- řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
- ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, “glazovat”)
- mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
- divoké bylinky – šnytlík (divoká lesní pažitka), bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
- rané brambory
Do našeho jídelníčku zařazujeme i potraviny, které vydrží uskladněné, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek, ořechy atd.
Kopřivovo-pohankové palačinky s náplní z vajíček (recept z jimejinak.cz)
Ingredience:
Kopřivové palačinky:
500 ml rostlinného mléka
cca miska kopřiv
cca 150-160 g pohankové mouky
sůl
trochu hrašky
„Vajíčková“ náplň:
tofu natural
kurkuma
sůl kala namak – černá sůl
pepř
cibule
rostlinná majonéza
plnotučná hořčice
cherry rajčátka
pažitka, Petrželka
Postup:
- Všechny ingredience na palačinky rozmixujeme, necháme chvíli odstát, pečeme na vymazané pánvi.
- Pokud se palačinky hned neplní necháme zakryté, aby nevysychaly a nepraskaly.
- Náplň: Tofu nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno, smíchat s ostatními surovinami.
- Směsí plníme palačinky, podáváme se salátem.
Komentáře z facebooku