Noční služba – Hana Lajtkepová

Myslím, že jsem nikdy nepřemýšlel o tom, že bych se stal guardem. Ale když jsem začal studovat vysokou školu, potřeboval jsem si přivydělat. A dělat nějakého sekuriťáka mi přišlo jako dobrý nápad.
Velmi brzy jsem pochopil, že moje představy byly velmi zkreslené. Ta práce není vůbec jednoduchá.
Hodně se nachodíte, dát si šlofíka při noční, když už toho máte dost, není možné. Riskujete vyhazov. A taky jsem na začátku natrefil na poněkud vydřidušskou společnost, která nás nutila dělat čtyřiadvacetihodinové směny. Uměli to ve výkazech udělat tak, že obešli zákon, který tohle zakazuje. Asi je vám jasné, že s mým studiem to šlo z kopce. Po dvou letech jsem sice změnil zaměstnavatele, ale ze školy jsem vypadl.
Moje nové působiště bylo lepší na plat, ale také náročnější. Jelikož centrála sídlila v zahraničí, museli jsme zvládat každodenní komunikaci v angličtině. A byli jsme pod stálým dohledem kamer. Ale zvykl jsem si. I na obchůzky rozsáhlého areálu, které jsme museli stihnout v určeném čase. Ani jsem si nevšiml, jak čas letí. Dvanáctihodinové směny se nepravidelně střídaly a já byl po téměř deseti letech služby už ostřílený kozák. Jasně, občas mě dokázali někteří lidé pořádně vytočit, ale jinak jsem byl tak nějak spokojený. Až do mé nedávné noční služby …
Noc ubíhala jako stovky předešlých. Sledoval jsem monitory na různých patrech budovy. Všude pusto prázdno. Klid a ticho. Jen dole u garáží se k výtahu pomalu blížil starší kolega. Počítám, že za chvíli vyjede ke mně výtahem a trochu oživí ospalou atmosféru. Možná bychom si oba měli dát kafe, pomyslel jsem si a v tu chvíli se začaly otvírat dveře výtahu.
„Sakra, Tondo, ty sis pospíšil! Kafe ještě nemám.“ Uchechtl jsem se a zvedl oči od obrazovek. Na osvětleném prostranství před výtahovými dveřmi stála, bokem ke mně, postava. Bezchybný modrý oblek, husté hnědé kudrnaté vlasy.
„Ha, ha, dobrej vtip!“ Pronesl jsem sarkasticky, ale někde v zátylku mě zamrazilo. Tonda je menší, poněkud při těle a tenhle člověk je vyšší a štíhlý. To nemůže být kolega!
„Hej, jak jste se sem dostal?“ Houkl jsem poněkud přiškrceným hlasem k neznámému. Začal se ke mně otáčet jako ve zpomaleném filmu. Srdce mi tlouklo až v krku a podivný pocit hrůzy se stupňoval. Na to, co jsem uviděl, jsem opravdu nebyl připravený.
Ten muž, nebo co to bylo, neměl tvář. Na místě obličeje se mu kroutily husté hnědé vlasy. Byla to vlastně hlava ze zadní strany. Jenže … jenže já cítil, jak se na mě to stvoření upřeně zadívalo. A udělalo krok vpřed.
Buď jsem usnul a musím se vzbudit, nebo musím omdlít, blesklo mi hlavou.
„Stůjte!“ zaskřehotal jsem z posledních sil. K mému překvapení se to něco opravdu zastavilo. Nespouštělo to ze mě oči, které jsem neviděl, ale tušil a přísahal bych, že mu na neexistující tváři hraje pobavený úšklebek. A pak se zase pohnul, ale nikoliv mým směrem. Udělal jeden pořádně velký krok vzad a zmizel mi za velkou skříní. Cítil jsem jeho přítomnost, ale nemohl jsem se hnout, byl jsem absolutně paralyzovaný. K hrůze se přidalo zoufalství. Co přijde teď?
V tu chvíli se s rachotem otevřely dveře výtahu a do velína rozvážně vkročil Tonda. I přes svou únavu si všiml mého vytřeštěného pohledu směrem ke skříni. Zvědavě za ní nakoukl a pak zakroutil hlavou. „Neříkej mi, že tě tak vyděsil ten malej pavouk. Hele, já už na tyhle vtípky nějak nemám sílu. Nebylo by kafe?“
Ztěžka jsem polknul a kývl. Konečně jsem se mohl hýbat. Vypili jsme každý černý životabudič a pokračovali v práci. Za pár hodin jsem na obchůzku vyrazil já a věřte, že poprvé v životě jsem se opravdu bál každého stínu. K mé obrovské úlevě už ale zbytek služby proběhl bez podivností.
Ráno jsem s úlevou předal práci střídajícímu kolegovi a s hlubokým výdechem opustil budovu. Nejspíš mě v noci přemohl mikrospánek a bujná fantazie si se mnou nehezky pohrála. Usmál jsem se a s povzdechem nad sebou zakroutil hlavou. V tu chvíli se mě zmocnil pocit, jako by mne někdo pozoroval. Prudce jsem se otočil směrem k budově, kterou jsem před okamžikem opustil. Ve druhém patře za oknem se rýsovala vysoká postava. Kolem hlavy se jí nepoddajně vlnily husté vlasy, zakrývající celý obličej. V následující chvíli kolem toho modrého přízraku prošel jeden z mých kolegů. Vypadalo to, že vůbec nikoho nevidí, ale to něco uvidělo jeho. Tíha jeho pohledu zmizela, jako kdyby nikdy neexistovala. Zmizel i on. Ale opravdu zmizel? Co chtěl? Co se bude dít na mé příští směně? A kdo to byl? Nebo spíše, co to bylo? No, já to vlastně nechci vědět. Radši. Vy byste chtěli?

Na povídku se vztahují autorská práva Hany Lajtkepové.

Komentáře z facebooku