Skupina Maxíci: Natáčeli videoklip v USA!

Maxíci patří mezi nejvýraznější hudební skupiny s repertoárem pro děti, ovšem na chuť jim přijde i mnoho dospělých. Asi každý Čech zná jejich největší hit „Jede, jede, mašinka“. Vydali již dvě CD, mají za sebou řadu úspěšných videoklipů, z nichž jeden natáčeli dokonce v USA a v brzké době chystají vydat nové album.

 

Jak a kdy vznikla vaše skupina?   

Skupina Maxíci byla založena po nedobrovolném odchodu ze skupiny Maxim Turbulenc, a to v roce 2015. Stala se taková situace, že zakládající člen a leader skupiny Maxim Turbulenc dostal padáka, a to ještě navíc po telefonu. Vzpomínám, kdy jsme s Petrem Panochou založili neznámou kapelu a tehdy jsme přibrali kamaráda od Panči – Dana Valiho. Byla to krásná léta a my společně tvořili nerozlučný team a sekali jeden hit za druhým. Tehdy jsme dokonce byli několikrát nominováni na prestižní ceny Grammy a Českého slavíka. Prodávali desky ve statisícových nákladech. Ovšem v roce 2005 se vše začalo hroutit a já tehdy dal na slova Dana, což bylo asi to nejhorší rozhodnutí a Petr Panocha nás opustil. Musím uznat, že jsem se na této chybě, pod tlakem různých argumentů, také podílel. Také mě moje tehdejší rozhodnutí doběhlo po dalších deseti letech a šel jsem  z kola i já – Kyklop. Dnes to, ale vidím jinak, protože  jsme  se s Petrem Panochou dali  dohromady,  vše  si  v klidu  vyříkali a začali pracovat  na  novém projektu MAXÍCI.

Takže proto máte podobný název…

Důvod  je  jednoduchý, nešlo  se soudit  o značku a ani  by to  nemělo  žádný  efekt.  Kde  totiž  nic  není, ani  smrt nebere. Stačí si  na internetu  trochu zasurfovat a najít si, co  se o každém z původních členů Maxim Turbulenc  píše  a skládanka   vám řekne pravdu, ale to  nechám na  čtenářích.

Inspirujete se od někoho?

Ano, necháváme se inspirovat  celosvětovou taneční  hudbou. První dvě desky jsme  udělali čistě autorské  s názvy „Maxíci Baby pop“ a „Maxíci Útok králíků“.

Kdo v současné době tvoří Maxíky a jak jste se vlastně poznali? 

Kapela  MAXÍCI není  nic  nového, jak už jsem říkal,  jsem tam já – Pavel Vohnout Kyklop, jako hlavní zpěvák. Dále Petr Panocha,  který  vše aranžuje,  zpívá,  hraje  na koncertech na klávesy. Třetí do party je Přemysl Stoklasa – klávesák, zpěvák,  baskytarysta a šoumen, ani on není žádný  nováček.  Společně  jsme tvořili  ještě před projektem Maxim Turbulenc  v několika různých hudebních projektech.  Je to skvělý  muzikant  a kamarád. Kdyby  se mu  před lety  nenarodil  jeho  syn,  asi by byl rovněž  i členem Maxim Turbulenc. Asi místo  Dana,  ale rodičovské povinnosti  ho táhly tehdy  k rodině,  což  bylo  asi  správné  rozhodnutí na tehdejší  dobu.

 

Na podzim roku 2017 jste vydali CD Útok králíků. Jaké na něj máte ohlasy?

Nejen na Útok králíku, ale i deska předtím  – Baby pop,  přestože dnešní  média jim  moc prostoru  nedaly,  jsou  skvělé  desky a lidé už je  znají a reagují  na  ně velmi pozitivně.  I  přesto, že  někteří  lidi  mají  ještě  v hlavě zmatek  v  té  kapelové  šarádě, deskám i písničkám se daří. Lidé totiž poznávají  ten náš osobitý  styl a hudební  nadsázku.  Je to  jak kdysi u cigaret, dříve  jsme kouřili  Startky, dnes  se Startky  jmenují Chesterfieldky, ale chuť zůstává. Věřím, že  si  v tom do  budoucna lidé  udělají  pořádek  a  zvyknou  si  na  jiný  název.

Chystáte vydat nové CD?

Budeme  vydávat  dvoj CD Best of  Maxíci, kde  budou jak  nové,  tak i ty staré,  osvědčené  hity a věříme, že  to  bude  výborný projekt a možná  i v některých  věcech udělá  dost jasno.

Máte za sebou řadu úspěšných videoklipů a jeden jste dokonce natáčeli v USA. Jaká to byla zkušenost? 

Já se musím pochlubit i tím, že připravujeme zároveň i DVD s videoklipy a možná  i s  takovým medailónkem o  naší  dosavadní práci,  ale  to  ještě  bude  chvilku trvat. Vyrobit  videoklip není zrovna levná  věc  a my  si  vše financujeme  sami až na pár  přátel, kteří  si u  nás  zadají  například  reklamu  na  FB, nebo  na nosičích, ale ta finanční podpora  je  mizivá, takže je to  náš  každodenní  boj. Video, které  jsme točili  v USA, vznikalo trochu  divně,  ale o to, to  bylo zajímavější. Narychlo vznikl takový hudební nápad, který  se otextoval a jen  s tím nápadem jsme  jeli  i s kameramanem  do Chicaga, kam  nás  na vystoupení pozvali promotéři  Henry  a Ian Destiny, kteří  tam  mají  své Rádio Krajan.  Byli jsme tam týden, a navíc poprvé  v USA,  a chtěli toho  využít, což  se také stalo. Ve  vlastní produkci  a režii jsme  natočili video  „Jenom jeden svět“,  a když jsme  se vrátili,  začala  teprve ta pravá práce do-aranžovat  a nahrát píseň, sestříhat  video.  Ještě jsme  tady  něco dotáčeli, protože  se na písni a videu podíleli youtubeři  Silly Toons a zpěvačka Věra Patt,  Destiňáci  a další  komparzisti. Celé to produkovalo studio  Vintage

Bez jakého hitu si nedokážete představit koncert?

Vždy si na koncertě dělám legraci, že když nezahrajeme píseň „Jede jede mašinka“, že  je to  jako kdyby  Karel Gott nezazpíval  Lady Carneval, a to  je jako kdyby žádný koncert nebyl.

Kde vás v nejbližší době můžeme vidět a slyšet?

Naši fanoušci a i  zvědavci,  kteří  se chtějí přesvědčit, že nám to  jde stejně tak dobře jako před 25 lety,  a  že  vlastně se ta  chuť  naší  zábavy  nezměnila,  stejně  jako  chuť těch původních cigaret značky  Start a  navíc,  že  už nehrajeme  na čistý  half-playback, ale dohráváme  a zpíváme  naživo na  všech  našich koncertech.  Můžete nás vidět třeba  na akcích „Léto  s Blaníkem“, nebo  na  různých festivalech,  slavnostech města,  je  toho  dost  a kalendář  již  máme  na rok  skoro  plný, stačí  se podívat  na  stránky www.skupinamaxici.cz  a najít  si  tu  nejbližší  lokalitu. Rádi vás uvidíme. Kyklop.

 

 

AUTOR:   Alexandra Hejlová,  Ondřej Syrový

FOTO:      archiv skupiny Maxíci

Komentáře z facebooku