Pražský komorní balet nabídne záznamy vybraných představení

Pražský komorní balet se od pondělí 30. března připojuje k vysílání záznamů vybraných inscenací na Mall.tv. Dnes v 17 hodin uvede autorské představení „Kytice“  choreografa Petra Zusky s hudbou Ondřeje Brouska.

V klidu domova  však můžete  prožít i další kulturní zážitky z celého světa, které najdete na odkaze:

https://goout.net/cs/kultura-online/kultura-online/ltdof/+lvnhq/

Kytice

Erbenova sbírka veršovaných balad Kytice patří k pokladům české poezie a literatury. Je to souhrn obrazů a příběhů, které jsou povětšinou prodchnuty náladami a situacemi lyrickými, melancholickými, ale i temnými a děsivými. Přestože nám nemálo z balad ve svém konci nabízí jen tratoliště krve a slz, pocit z díla jako celku je přece jen trochu jiný. Jakýsi odraz ode dna, kdy tušíme, že po noci přijde zase den, žal bude vystřídán radostí a že smrt a zánik jsou neodmyslitelným podhoubím pro život nový. A přeneseme-li se konkrétněji ke struktuře jednotlivých balad, nemůžeme rovněž nevnímat jistou archetypální trojici: Vina – Trest – Vykoupení.

Nové taneční divadlo Petra Zusky se opírá především o symboliku výše zmíněného. Je inspirováno sedmi, respektive deseti konkrétními básněmi sbírky, nepůjde však o jejich divadelní převyprávění. Někdy se jedná jen o malou „esenci“, jindy zase o drobnou „úpravu“ dotyčné dějové linie, za účelem vzájemného prolínání a symbolických návazností mezi baladami.

Autor: Jaroslava Pechová, Alexandra Hejlová

Foto: Divadlo na Vinohradech

Komentáře z facebooku