Zemřel Princ Philip ve věku 99 let

Manžel britské panovnice Alžběty II., Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu, zemřel ráno 9. dubna na zámku Windsor. 

„Její veličenstvo královna Alžběta II. oznamuje s hlubokým zármutkem smrt milovaného manžela, Jeho královské Výsosti prince Philipa, vévody z Edinburghu. Jeho královská Výsost nás pokojně opustila dnes ráno na zámku Windsor,“ píše se v prohlášení, které zveřejnil královský palác.

Princ Philip pobýval od letošního února do března v londýnské nemocnici kvůli nevolnosti a blíže neupřesněné infekci. Na začátku března Buckinghamský palác informoval, že vévoda úspěšně podstoupil proceduru kvůli předchozím srdečním problémům. Propuštěn byl 16. března.

Philip královnu provázel celou její 69 let dlouhou vládou, nejdelší v historii Británie. Získal si za tu dobu pověst tvrdého muže a hrál klíčovou roli při modernizaci monarchie v období po druhé světové válce. „Byl mou oporou a zůstal jí po celé ty roky,“ ocenila Alžběta II. svého muže v projevu k 50. výročí jejich svatby v roce 1997. Také jejich sňatek je nejdelší v historii britských monarchů a podle serveru BBC patří Philipovi titul „nejdéle sloužící královský choť“.

Zatímco pětadevadesátiletá panovnice nadále vykonává své královské povinnosti, princ se v posledních letech na veřejnosti prakticky neobjevoval, z veřejného života se stáhl v roce 2017. Během pandemie covidu-19 trávil čas v izolaci, zejména ve Windsoru. Společně s Alžbětou II. byl na začátku tohoto roku proti covidu-19 očkován.

Foto: The Royal Family@RoyalFamily

Komentáře z facebooku