Tvoříme, tedy jsme – výstava obrazů Jany Tesaříkové, Radovana Paucha a Zdeny Bočarové

Tvoříme, tedy jsme – takový je název výstavy, kterou v kulturním centru v Oseku u Duchcova na konci dubna nainstalují tři přátelé-umělci: Jana Tesaříková, Radovan Pauch a Zdena Bočarova. Pro dva posledně jmenované se bude jednat už o čtvrtou návštěvu tohoto krásného výstavního prostoru v blízkosti oseckého kláštera s nádherným barokním chrámem a zahradou.

Autor obrazu: Jana Tesaříková

Radovan Pauch se narodil v Ústí nad Labem, od počátku 90. let žije a tvoří v Praze. Výtvarně se vzdělával v ateliéru ak.sochaře Vladimíra Jurkoviče, ak.malíře Vlastimila Šika a ak.sochaře Josefa Sejka. Získal potřebné dovednosti, ale nepřebíral manýry svých učitelů, vydal se vlastní, originální cestou jak v malířství a grafice, tak v sochařství a keramice. Jeho výtvarný rukopis je jednotný, koherentní a snadno zapamatovatelný. Z nesčetných pečlivě promyšlených tvarových variant vzniká forma figur a objektů. Jde o libovolně tažené linie, které se mnohotvárně, ale logicky protínají. Preciznost provedení, která je pro Radovana přímo příznačná, pak ve výsledku dodává obrazu na pevnosti a ucelenosti. Je profesionálním umělcem, spolupracuje především s pražskou galerií La femme.

Autor obrazu: Zdena Bočarova

Jana Tesaříková pochází z Chomutova, dlouhá léta strávila v Ostravě, pracuje v Praze a bydlí v Milovicích. Výtvarné činnosti se začala aktivně věnovat od roku 2007. Tehdy se pustila do studia Lidové konzervatoře v Ostravě pod vedením Mgr. Petry Balnarové. Po absolutoriu pokračovala v ateliéru Jany Smékalové. Je členkou pražského výtvarného sdružení Řád chaosu. Inspirují ji pocity a vlastně celá její bytost. Její obrazy mají v divákovi vyvolat nekonečný chod myšlenek, otázky, na které nelze najít odpověď, emoce, které se dotýkají nitra každého z nás. Jejími doménami jsou olejomalba, akryl, akvarel a pastel, preferovanými uměleckými směry surrealismus a symbolismus. Současně je originální fotografkou a hudebnicí, ilustrátorkou i autorkou poetických knížek. Zdena Bočarova je dlouholetou členkou Spolku podkrkonošských výtvarníků Trutnov, i když v poslední době víc času tráví v Praze, kde působí ve výtvarném sdružení Řád chaosu. Potřeba vyjadřovat své představy a myšlenky obrazem či kresbou ji provází odmalička. Je ryzí samouk, poznamenaný jen krátkým působením profesionála, malíře Václava Laciny, v době studií na gymnáziu. Věnuje se olejomalbě, pastelu a akrylu, pro kamarády trampy maluje placky, jako jubilejní dárky

Autor obrazu: Radovan Pauch

Text: Zdena Bočarova

Komentáře z facebooku