Andy Warhol král pop – artu se narodil před 95 lety!

Slavný umělec a hlavní osobnost amerického pop – artu Andy Warhol by dnes oslavil 95. narozeniny. Andy Warhol se 6. srpna 1928 v americkém Pittsburgu narodil přistěhovalcům Andreji a Julii Varholovým. Ač se Warhol narodil v Pittsburghu, jeho rodiče pocházeli z malé vísky Miková na severovýchodě Slovenska.

Trh s uměním zaznamenal mimořádnou událost, když jedno z děl pop artového génia Andy Warhola způsobilo senzaci, prodalo za 195 milionů dolarů, tedy asi 4,5 miliardy korun. To je nevídaná suma. Jedná se o jeden z nejvzácnějších a výjimečných obrazů nejen 20. století, který má nyní nového majitele. Dílu se říká „Neprostřelená modrá Marilyn“, odkazující na incident, kdy jedna z návštěvnic Warholova ateliéru namířila zbraň a prostřelila několik podobných portrétů z proslulé série. Toto dílo však kulky náhodou minuly.

Daní za pozoruhodný talent bylo Warholovi chatrné zdraví. Trpěl leukémií, cukrovkou, žlučníkovými záchvaty, jeho tvář byla mnohdy bledší než smrt. Navzdory tomu horečně tvořil a osobní realizaci nalézal v tvorbě. Osudnou se mu stala poslední operace žlučníku, po níž zemřel 22. února 1987 ve věku pouhých 58 let v New Yorku. 

Díla Andyho Warhola často znázorňovala Campbellovy polévkové konzervy či láhve od Coca-Coly. Ač nebyl první, kdo všední věci povýšil na umění, stal se ve výtvarném směru inspirovaném konzumní společností nejvýraznější postavou.

Komentáře z facebooku