Frida Kahlo: fascinující příběh mexické malířky

Frida Kahlo, vlastním jménem Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, byla malířka narozena 6. července 1907 v Coyacanu v Mexiku. Otec Fridy byl německo -židovský fotograf Guilermo Kahlo a matka byla jeho druhá žena Matilda Claderón, míšenka španělsko -mexicko – indiánského původu.

V 7 letech Frída onemocněla dětskou obrnou a začala kulhat. Děti jsou v tomto věku kruté, nevyhla se tedy posměchu vrstevníků. V 15ti letech nastoupila do Národní přípravné školy, byla to velmi proslavená škola v Mexiku jako nejlepší vzdělávací instituce. Frída chtěla být lékařkou a na škole měla velmi dobré výsledky. Frída patřila do party jménem Cachuos, byla to skupina školních rebelů, která se bavila na účet malíře fresek Diega Rivery.

V 18ti přišel velký zlom. Frída utrpěla ošklivá zranění při nehodě autobusu. Její tělo proklála ocelová tyč. Přežila opravdu zázrakem, ale následkem řady těžkých zlomenin a zranění páteře i pánevních orgánů podstoupila během několik let celkem 32 operací. Byla často připoutána na lůžko v nemocnici.

Během tohoto období začala Frída malovat. Malovala své portréty. Styl byl úmyslně naivní a malovaný jasnými barvami a plochými formami mexického lidového umění. Později se náhle setkala s Diegem Riverou umělcem fresek již zmíněným a stali se milenci a poté i manželé. Oddáni byli 21. 8. 1929. Manželství nebylo šťastné. Nevěry z obou stran byly na denním pořádku. Diego byl proslulý sukničkář a to Frídu trápilo, ale ona posléze měla během manželství několik milenců a milenek. Hledala také únik v drogách a v alkoholu, samozřejmě i v malířství.

Manželé spolu cestovali do Spojených států amerických a Francie. Kahlo se seznámila s významnými osobnostmi ze světa umění a politiky. Kahlo vstoupila do Komunistické strany Mexika a aktivně se účastnila politických akcí. Po návratu z Paříže se s Diegem rozvedli. Osud tomu jinak nechtěl a dlouho bez sebe nevydrželi a 8. prosince 1940 byli znovu oddáni v San Franciscu. Frida měla neustálé problémy se zdravím. V roce 1947 v New Yorku podstoupila další neúspěšné operace páteře, které jí však přinesly pouze nekonečné utrpení.

Přibližně osm měsíců strávila na lůžku, kde dostávala injekce morfia, na kterém se brzy stala závislá. Nosila ocelový korzet, který měl bolesti také zmírňovat. Velice ji trápila i nenaplněná touha po dítěti (několikrát potratila). A dokonce k tomu všemu jí lékaři nakonec museli amputovat pravou nohu. Frida Kahlo postupně ztrácela vůli k životu a několikrát se dokonce pokusila o sebevraždu. Díky svému zdravotnímu stavu malovala často vleže na posteli se zrcadlem umístěným nad sebou.

První svou výstavu měla Frida Kahlo v roce 1938 v New Yorku. Byla však v letech, kdy žila v manželově stínu. Slavnou se stala, až po smrti, která se blížila. Začátek léta 1954 se Frida naposledy objevila na veřejnosti, když se účastnila komunistické pouliční demonstrace a krátce na to, 13. července 1954, ve věku 47 let Frida Kahlo umírá. Při svém životě si určila pohřeb žehem a její popel se umístil v urně v „Modrém domě“. To je dům, který sdílela se svým manželem. Rok po její smrti Rivera věnoval dům mexické vládě. Dne 12. července 1958 se „Modrý dům“ stal muzeem pod oficiálním názvem „Muzeum Fridy Kahlo“.

Autor: Jana Tesaříková

Foto: Google, Wikipedia

 

Komentáře z facebooku