MĚSTEČKO V POLSKÉ ČÁSTI KRKONOŠ: KARPACZ

Karpacz je lázeňské, horské městečko a lyžařské středisko na severním úbočí polských Krkonoš v Dolnoslezském vojvodství. Leží v těsném sousedství Sněžky, takže z České republiky je sem co by kamenem dohodil.

Karpacz je lázeňským horským střediskem. Minerální voda je v těchto místech zmiňována již v roce 1580, tedy ještě dříve, než samotné město. Zdejší léčivou vodu můžete samozřejmě ochutnat. Při pobytu si rozhodně projděte lázeňský park, kde je unikátní květinová výzdoba, jezírko a celkově zajímavá architektura. Místní lázně v minulosti navštívili např. skladatel J. W. Goethe, pruský král Fridrich Vilém III., spisovatel Alois Jirásek nebo britský politik Winston Churchill.

Centrum města je pro dopravu uzavřeno. Je zde pěší zóna, což má své nesporné výhody. Můžete se nejen v klidu procházet, ale i obdivovat horský a historický ráz zdejších domů a uliček. Pěší zóna je obecně hodně atraktivní. Málokteré město má tak zachovalý typický ráz.

Při více než jednodenním pobytu se můžete podívat rovněž do okolí Karpacze. Nedaleko je Jelení Gora a v Jelenohorské kotlině lze absolvovat zajímavý prohlídkový okruh zvaný Údolí zámků a zahrad. Karpacz je také výchozím bodem pro výstup na nejvyšší horu Krkonoš Sněžku z polské strany. Využijte toho a poznejte tyto hory z jiné perspektivy.

Foto: poznejpolsko.cz, Karpacz.pl, Alexandra Hejlová

Komentáře z facebooku