Theodor Pištěk – český malíř, kostýmní výtvarník, scénograf 

Theodor Pištěk  je světově proslulým autorem filmových kostýmů a dekorací a držitelem Oscara za kostýmy k filmu Amadeus režiséra Miloše Formana. Za následující film Valmont obdržel cenu César a byl nominován na Oscara.

Theodor Pištěk  se narodil  25. října 1932 v Praze. Když se v roce 2020 jeho hyperrealistický obraz Alfy Romeo nazvaný Adieu, Guy Moll v aukci prodal za 21,2 milionu korun, stal se Pištěk držitelem zajímavého rekordu, šlo o nejdražší v tuzemsku prodané dílo žijícího českého autora.

Syn herců Theodora Pištěka a Marie Ženíškové, pravnuk malíře Františka Ženíška a vnuk Julia Ženíška, zakladatele a majitele firmy Ford Motor Company pro Rakousko-Uhersko: to je Theodor Pištěk. Do vínku dostal řadu talentů, pro rychlá auta, pro techniku i pro malování. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, několik let reprezentoval Československo v automobilových závodech na okruzích, vášeň pro techniku a rychlé vozy se promítla i do jeho malířského díla. Mezi nejznámější patří obrazy ze 70. let 20. století, inspirované biblickými tématy. Před časem byl Theodor Pištěk jako jediný český malíř zařazen do přehlídky East of Eden v budapešťském Ludwigově muzeu, která mapovala tvorbu hyperrealistických malířů z celého světa.

Kromě toho byl Theodor Pištěk od roku 1990 předsedou výtvarné rady Pražského hradu a navrhl nové uniformy Hradní stráže, které se používají dodnes. Byl rovněž iniciátorem a spolu s Václavem Havlem a Jiřím Kolářem zakladatelem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarníky. V roce 2000 obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy 1. stupně, je držitelem ceny Český lev za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu, roku 2013 získal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a v roce 2017 Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.

Foto: sumava.net, wikipedia.org, galerieklatovy.cz

Komentáře z facebooku