Butrint nejnavštěvovanější město s archeologickým nalezištěm v Albánii

Krásné historické město Butrint svým významem daleko přesahuje hranice samotené země. Dějiny, které sahají až o 2500 let zpět, kdy vzniká jako řecká kolonie. V pozdější době jej vylepšili Římané, byl nejkrásnější pod nadvládou Byzance a také tu zanechali svůj otisk Benátčané. Vykopávky, které zde můžete vidět, nesou stopy všech jmenovaných období. Butrint je zařazen do seznamu světového dědictví UNESCO. Společně s okolní mokřadní krajinou spadá pod prohlášení pod národní park.

Co opravdu nesmíte v Butrintu a jeho okolí vynechat je mimořádně dochované antické divadlo. Dále baziliku a baptisterium s dochovanou mozaikou, archeologické muzeum a dále například přístav Saranda, kde se lodí můžete dostat například na řecký ostrov Korfu. Výhodou je, že do Albánie vám stačí občanský průkaz, který ukážete při vylodění až na ostrově Korfu. Určitě pokud by vám zbyl čas doporučuji projížďku po Butrinském jezeře s ochutnávkou mušlí, které tam přímo chovají.

Butrint se nachází asi 20 kilometrů od Sarandy na jihovýchodním výběžku poloostrova Ksamil, který odděluje Jónské moře od Butrintského jezera.

Město v pozdním středověku bylo opuštěno, protože ho vzestup vod z bažin učinil neobyvatelným. Díky tomu, že byl obýván sporadicky, se dochovaly památky v původním rozsahu.

Areál je otevřen každý den od 8:00 do soumraku. Vstup je 1000 leků včetně muzea, ale to má otevřeno od 8:00 do 16:00.  Na prohlídku je nutno si vyhradit více hodin, protože milovníci archeologie si zde přijdou na své. U pokladny jsou letáky s mapkou. Dokonce i v češtině, ale text je legrační, nepsal ho na 100 procent česky hovořící občan. U každého stanoviště s památkou je mapka s popisem a také tabule s texty v angličtině.

Do Butrintu se dopravíte ze Sarandy. Mezi Sarandou a Butrintem jezdí totiž autobusy, a to každou hodinu. Poslední jede v 18:30. Cesta trva přibližně 45 minut a stojí to 100leků. Zastávku v Sarandě mají autobusy na křižovatce ulic Rruga Mithat Hoxha a Rruga Jonianët kousek od přístavu, v Butrintu stavějí na parkovišti před vstupem do areálu. Nebo taxíkem cca za 1400 leků, zde je nutné se dohodnout i cestu zpět. Svým autem se také dostanete, ale počítejte s tím, že cesta je lehce adrenalinová, protože autem se dostanete z jihu přes nejjižnější albánský hraniční přechod Qafë Bota na silnici mezi Sarandou a řeckou Igumenitsou. Tato trasa má své kouzlo v tom, že se přes kanál Vivar svezete prastarým přívozem. Ten byl měl stát cca za auto 700 leků a na osobu 100 leků. 

Text a fotografie: Jana Tesaříková

Komentáře z facebooku