Za sportem a relaxem jedině na Korfu

Když slyšíme název Korfu (Kerkyra) vybavíme si malebný ostrov se spousty pláží a modrým mořem. Seznámím Vás s jednou malebnou vesničkou, které nese název Liapades (řecky: Λιαπάδες). Vesnice leží na severozápadní straně Korfu od Palaiokastritsa asi tak 3 km. Liapades je přesně na straně hory Kourkouli a šíří se do Severního údolí (Πάνω Λιβάδι v řečtině). Díky tomu nabízí spoustu krásných treků kolem moře s nádherným výhledem.

Ač je obec malá tak má dva pravoslavné kostely a v podstatě je celá v kopcích. Pokud se chystáte na noční promenádu, počítejte tím, že budete strmě stoupat a cestou se budete cítit, že ten den jste vůbec nebyli v moři. Ty výhledy však za to stojí. Liapades má více pláží, které stojí za to vidět. Hlavní pláž se nazývá Gifyra v překladu z řečtiny znamená Most. Další a mezi nejoblíbenější pláž patří Rovinia, ke které se dostane pěšky i autem. Autem je cesta velmi hrbolatá a parkovat můžete jen na určených přírodních parkovištích (jsou asi tři). Např. z hotelu Blue Princes, kde jsem byla ubytovaná to bylo 15 – 20 min pěšky. Tím, jak je pláž velmi žádaná a dá se říci nejkrásnější, bohužel jsem ji zastihla plnou, nepůsobila tedy moc romanticky. Je zde i pláž Chomi, která je dostupná pouze po moři a z okolních pláží se pořádají na ní výlety, které stojí cca 50 eur. Pláže mají tyrkysovou vodu, jsou oblázkové a občas písčité. Můžete vidět spoustu menších vodních živočichů.

Já osobně byla ubytovaná v hotelu již ve zmíněném Blue Princess s nádhernou pláží přímo v komplexu hotelu. Slunečník z rákosu a jedno dřevěné lehátko s polstrováním stálo na den 15 EUR. Pořádali z ní výlety na jiné pláže. Takže během dne jsem mohla relaxovat, jelikož tu do oběda nikdo nebyl. Z pláže vedla žlutá značka na takzvanou „Kozí stezku“ která nebyla náročná, ale velmi do kopce, občas nějaký ten žebřík se potkal a také při mé nepozornosti, jsem sešla ze stezky a dostala se ke kamenité straně a k menším útesům. Pohled byl však okouzlující.

Určitě mohu toto místo doporučit. Nejen, že mne překvapili ceny potravin o polovinu levnější jak v ČR, ale i ta nádherná příroda, hory, tyrkysové moře, nádherná květena a dobré jídlo.

Určitě to stojí za to.

text a fotografie: Jana Tesaříková

Komentáře z facebooku