Alexander McQueen: Geniální módní návrhář, který se dlouho pral s vlastními démony

Alexander McQueen je britská módní značka založená Alexandrem McQueenem v roce 1992. V létě 1992 se v londýnském tisku psalo o maturitní sbírce Lee Alexandera McQueena Jack the Ripper Stalks His Victims. Mezi temné, sexy, dickensovské lahůdky od tohoto nafoukaného syna taxikáře patřily hedvábné šaty s trnitým potiskem a třícípým „origami“ ocasem a rušný smoking s dýkou červeně lemovanou klopou – oba s pramínky lidských vlasů všitými do podšívky. Alexander, jak se profesionálně nazýval, si brzy vypěstoval pověst nejhoršího britského návrháře bad-boy.

V McQueenově průlomové sbírce z roku 1995 Highland Rape – řešící zneužívání, které na jeho skotské předky zasáhli Angličané – se modelky procházely po ranveji v cárech krajky a cákance umělé krve. „Zážitek s McQueenem se promítl do zcela nové řady emocí a psychóz,“ uvedl Vogue v roce 1999. McQueen, který byl opakovaně obviňován z misogynie, trval na tom, že jeho jediným cílem je zmocnit se. „Chci, aby se lidé báli žen, které oblékám,“ řekl.

V roce 2000 uzavřel McQueen smlouvu s Gucci Group, která převzala kontrolní podíl, ale umožnila mu zachovat si kreativní vládu.

V říjnu 2009 McQueen dosáhl kreativního maxima s jarní kolekcí nazvanou Plato’s Atlantis .. Ale jen o pár měsíců později, po smrti své milované matky, si návrhář vzal život. „Kreativita je velmi křehká věc a Lee byl velmi křehký“, řekl jeho dlouholetý spolupracovník Philip Treacy . 

Islandská zpěvačka Björk oblékala modely na zakázku od Alexandra McQueena ráda a často. Na obrázku je v šatech z jeho dílny. S návrhářem byli přátelé

V květnu 2010  Sarah Burtonová, která s McQueenem pracovala 14 let, v tichosti převzala plášť svého rádce. Nová kapitola se brzy začne psát v příběhu značky Alexandra McQueena. Správkyně odkazu slavného britského návrháře Sarah Burton totiž po třinácti letech v čele ateliéru říká sbohem. Sarah vydržela ve studiu dlouhých dvacet šest let. To je věrnost, která se v módě vídá jen zřídka. Ač během své kariéry o přízeň a zásluhy příliš nestála, nebo se to tak alespoň zdálo, jednou se jí podařilo zazářit – když pro princeznu z Walesu vysekla perfektní svatební šaty, o kterých pak dlouho snila nejedna žena.  

Alexander McQueen byl úspěsný a mimořádně nadaný módní návrhář, za svou kariéru se dostal až vrchol. Byl taky svodomyslná tvůrčí osobnost, v tvrdě byznysovém prostředí se s tím snažil nějak popasovat. Trpěl depresí a úzkostmi, se kterými se tři roky před smrtí i léčil. Svůj život ukončil sám a předčasně. Lee McQueen spáchal sebevraždu oběšením ve svém domě v Mayfair v Londýně v roce 2010, když mu bylo teprve 40 let. Jeho značka Alexander McQueen žije dál!

Foto: AlexanderMcQueen.com

Komentáře z facebooku