Kam na výlet? Třeba do Kroměříže na trhy.

Kroměříž je město ve Zlínském kraji. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším historickým městem České republiky a o rok později byl zdejší Arcibiskupský zámek spolu s Květnou a Podzámeckou zahradou zapsán na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

Co stojí za to vidět je historické centrum města – Velké náměstí s podloubím a vedle něj stojící Arcibiskupský zámek. Ten má dvě zahrady (Květná zahrada, Podzámecká zahrada). Ve zdejší obrazárně se nachází slavné Tizianovo dílo Apollo a Marsyas. V zámecké knihovně je i uložen Kroměřížský sakramentář (Sacramentarium Cremsiriense), jedna z nejstarších liturgických knih dochovaných v českých zemích. Dále zde jsou historické cenné kostely např. kostel sv. Mořice, kostel sv. Jana Křtitele, kostel Nanebevzetí Panny Marie, pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje a kostel sv. Cyrila a Metoděje v areálu Psychiatrické nemocnice. Za zmínku stojí napsat o biskupské mincovně, kde se nachází největší sbírka mincí ve střední Evropě, arcibiskupské vinné sklepy, Muzeum Kroměřížska a Galerie Artuš atd.

Až si projdete zajímavosti můžete poté vyrazit na Andělské Vánoce v Kroměříži, které probíhají od 1. až do 3. prosince na Výstavišti Kroměříž.
Můžete se těšit v obou vytápěných pavilonech na různé workshopy či prodej vánočních výrobků, oděvů, cukroví, kosmetiky, zdravé výživy nebo výklad z ruky a karet.

Program, který bude trhy provázet je pestrý:
1.12. 11:00 – 12:30 SAXY BAND
13:00 – 14:30 CIMBALKA REVA
15:00 – 15:45 BOHUŠ MATUŠ
16:30 – 18:00 BEST OF ROCK
19:00 – 20:30 FOXY HUNTERS
2.12. 14:00 a 3.12. 11:00 Módní přehlídka návrhářky Ivety Nedomové

Podrobné informace najdete na https://www.vystavistekromeriz.cz/kalendar-akci

text: (JT)

fotografie: pixabay – Marijakes

 

Komentáře z facebooku