Elvis Presley by dnes oslavil 89. narozeniny

Jedna z největších hudebních legend světa a král rokenrolu Elvis Presley by dnes 8. ledna slavil 89. narozeniny. Zpěvákův odchod dodnes provázejí pochybnosti Najdou se i tací, kteří stále tvrdí, že svou smrt pouze předstíral.

Americký zpěvák a herec Elvis Presley, který si vysloužil přezdívku Král Rock ‚n‘ Rollu, by dnes oslavil narozeniny. Populární hudebník zemřel 16. srpna 1977 ve svém domě v americkém Memphisu. Dodnes patří  mezi nejúspěšnější představitele rock and rollu v hudební historii. V jeho tvorbě se odrážely také prvky blues, gospelu a country.

Svou hudební dráhu zahájil na začátku 50. let a mezi jeho první skladby patřily My Happiness, That’s When Your Heartaches Begin, That’s All Right (Mama), Good Rockin‘ Tonight či Blue Moon of Kentucky.

V roce 1958 Presley nastoupil na vojnu do německého Friedbergu, kde se seznámil se svou budoucí manželkou Priscillou. V roce 1960 se vrátil do Spojených států amerických a pokračoval v nahrávání balad a natáčení filmů.

Na svém kontě měl například hudební drama Jdi za svým snem z roku 1962, muzikálovou komedii Girls! Girls! Girls!, dále filmy Stalo se na světové výstavě z roku 1963, Elvis: Viva Las Vegas, Mejdan.

Během své pestré kariéry nahrál 23 studiových desek. Na přelomu 60. a 70. let nadchl fanoušky dalšími hudebními hity, mezi které patří písně Suspicious Minds, In the Ghetto, The Wonder of You nebo Burning Love. V letech 1969 – 1977 absolvoval více než tisíc vyprodaných vystoupení.

16. srpna 1977 předčasně ve 42 letech zemřel, ve svém domě nazvaném Graceland v Memphisu, ze kterého se stalo po zpěvákově smrti muzeum. Graceland patří mezi nejnavštěvovanější a nejvyhledávanější turistické památky ve Spojených státech amerických. Mnoho jeho fanoušků stále nechce uvěřit, že je jejich modla opustila a věří, že Elvis stále žije. Důvodem pro předstírání smrti mělo být to, že Elvise už unavoval život hvězdy a chtěl prožít zbytek života v klidu. Od té doby se čas od času objeví fotografie někoho, kdo je Presleymu v hrubých rysech podobný a rozpoutá se senzace, že se jedná o skutečného Elvise s novou skrytou identitou.

Pravdou zůstává, že minimálně ve svých písních Elvis žije dál a ještě dlouho žít bude.

Autor: Alexandra Hejlová

Foto: Getty Images, Český rozhlas

 

Komentáře z facebooku