Znáte tejpování a k čemu pomáhá?

Co je tejpování?
Je to metoda, která využívá tejpy. Tejp je většinou pružná bavlněná páska, která ovlivňuje svalstvo, kůži, klouby, a hlavně tok lymfy. Neomezuje cirkulaci krve jako například obinadlo, když se moc utáhne. Neomezuje funkci kloubů ani svalů. Tejp má na jedné straně lepidlo, které se snadno přichytí a jednoduše a pohodlně se aplikuje. Nalepený tejp napomáhá při klasickém denním pohybu k nadzvedávání (masírování) pokožky a k lepšímu toku lymfy a rychlejšímu zotavení místa. Tejpování tedy pomáhá při léčbě chronických a akutních obtíží.

Máme různé druhy tejpů, které se využívají v závislosti, o jaký typ zranění se jedná. Jsou kineziotejpy, fixní a polopružné tejpy a kros tejpy.
Kineziotejpy jsou nejčastěji využívanými tejpy. Aplikují se na svaly. Účinkem těchto tejpů je svalová facilitace neboli stimulace a podpoření svalu v jeho funkci. Používá se většinou, když je sval oslabený po zranění. Pak jeho další účinek spočívá v útlumu příliš aktivního svalu. Tento tejp dokáže podpořit tok lymfy při otoku a také urychlit vstřebávání krevních výronů.
Pro obnovu toku energie či lymfy jsou vhodné kros tejpy. Lymfa může být narušena například špatně zhojenou jizvou. Modřinou nebo trigger pointem. Trigger point je stažené svalové vlákno neboli drážděný bod ve svalu spojený s bolestivým uzlíkem (ohraničeným) uvnitř tuhého svalového snopce. Bývá spontánně bolestivý nebo je bolest cítit při stlačení.
Následně máme tejpy fixní a polopružné, které se využívají hlavně k ošetření kloubů. Týká se to například, když trpíte častými výrony nebo jste po operaci nějakého kloubu (kolene) a je třeba ho zpevnit. Tyto tejpy slouží zjednodušeně pro zpevnění a stabilizaci kloubu. Využívají se k léčbě křečových žil a varikózních vředů, dále ve sportovní traumatologii. U těchto tejpů je vhodné využívat podtejpy, jelikož mají silné lepidlo a hůře se odstraňují z pokožky.

Jakou značku tejpu zvolit?
Je to v podstatě jedno, protože každý si zvolí, co mu více vyhovuje. V každé lékárně mají tejpy k dispozici, můžete se poradit. Důležité je rozdělovat podle vašeho problému a který zmíněný typ (kineziotejp, fixní/polopružný, kros tejp) potřebujete, aby měl požadovaný účinek. Na trhu je mnoho výrobců kvalitních a dobře lepivých tejpů. Osobně doporučuji si zajít do lékárny, než začnete například objednávat z internetu. Má zkušenost kineziotejpu je například přímo od Dr. Max (mají svůj). Tejpy mají také různé barvy. Někteří si vybírají barvy podle psychologického či placebo efektu. Komu je příjemná barva růžová a myslí si, že působí na jeho mysl dobře, nechť si koupí růžový tejp.

Jak tejpovat?
Před tejpováním je vždy lepší mít celé místo oholené. Pokud jsou chlupy moc dlouhé nebo pevné brání správnému přilnutí tejpu na kůži. Místo by mělo být umyté a dobře osušené, proto tejp vždy aplikujte na suchou nemastnou pokožku. Vždy když ustříhnete tejp v požadované délce, zastříhněte ostré růžky do oblého tvaru. Oceníte to při nalepeném tejpu, kdy se růžky nebudou mít tendenci odlepovat.

Aplikace tejpu:
• Odměřte si nejprve délku pásky podle velikosti místa, kde budete aplikovat a míry natažení tejpu. Ustřihněte a zastřihněte kraje tejpu (rohy).
• Odlepte podkladový papír, po odlepení se snažte vyvarovat dotknout se lepící strany rukou.
• Přichyťte na místo jedním koncem a postupně lepte po celé délce svalu.
• Důkladně zažehlete rukou, je to důležité, třením se vytváří teplo a aktivuje lepidlo a tím lépe přilne na kůži.

Tejpování není složitá věc. Na youtube je spousta návodů, jak zatejpovat různá místa na těle. Například je velmi zajímavá kniha TEJPOVÁNÍ PEVNÝMI A PRUŽNÝMI TEJPY – STANISLAV FLANDERA.

Proto se nebojte tejpování doma. Samozřejmě pokud máte závažnější problém, vždy vyhledejte odborníka, který vám určitě pomůže.

text (JT), titulní fotografie pixabay Whitesession

Komentáře z facebooku