Režisér, scénárista, filmař Marek Dobeš  slaví narozeniny!

Autor filmů Kajínek, Jan Žižka nebo Choking Hazard, který byl ve světové premiéře uveden v New Yorku, Marek Dobeš dnes slaví narozeniny, na Den svatého Valentýna! Osobnost světového formátu, režisér, producent, scenárista, herec – nezávislý tvůrce, Marek Dobeš v současné době  debutuje v pražském Divadle Bez hranic se svoji divadelní hudební komedii  Sni dál a také mimo jiné chystá na podzim uvést do kin svůj druhý celovečerní film Ďáblova sbírka!

Několik let pracoval jako publicista se zaměřením na audiovizi v nakladatelstvích Cinema. Přispíval do časopisů Kino, VideoPlus, Cinema a  následně jako redaktor pro pořad Kinobox Petra Vachlera. Specializoval se na interview – rozhovory s osobnostmi ze světa filmu: Jiří Menzel, David Lynch, Christopher Walken, Salma Hayeková, Lucy Liu, Rutger Hauer, Christopher Lee, Chuck Norris, hudby: Lemmy Kilmister, David Bowie, Alice Cooper a mnoha dalšími.

Coby scenárista, režisér a producent debutoval krátkometrážním filmem Byl mladistvým intelektuálem, který koprodukoval s Českou televizí, tvůrčí skupinou Čestmíra Kopeckého. Ve spolupráci s ČT pokračoval námětem a scénářem třináctidílného televizního seriálu Místo nahoře. Napsal scénář k filmu Kajínek a původní scénář historického velkofilmu Jan Žižka. Jako režisér natočil mnoho krátkých filmů a dva filmy celovečerní, které též produkoval – zombie komedii o hledání smyslu života Choking Hazard s Jaroslavem Duškem, Janem Dolanským nebo Ondřejem Neffem v hlavních rolích, který byl ve světové premiéře uveden v New Yorku na prestižní přehlídce Tribeca Film Festival a černou komedii Ďáblova sbírka, která čeká na uvedení již tento rok na podzim.

Minulý rok debutoval  v pražském Divadle Bez hranic se svou autorskou divadelní hrou  Sni dál – neřeš věk a žij, která  je mimořádnou hereckou příležitostí pro Simonu Praskovou a Janu Vaculíkovou, které coby umělkyně, přítelkyně, a hlavně konkurentky, zábavně bojují o společného muže romantických snů. A jak už to ve světě vztahů bývá, také tak trochu nočních můr, které s sebou přináší život v showbyznysu.

Více se již dozvíte v našem rozhovoru, exklusivně pro ARTSTAR V.I.P.

 

Autor/Zpracovala: AH

Zdroj/Foto: Marek Dobeš

Komentáře z facebooku