Olga a Miroslav Hudečkovi: Velcí čeští umělci, výtvarníci!

Velcí čeští umělci, jaké nám může závidět Evropa a svět, Olga a Miroslav Hudečkovi nezapřou své české a moravské kořeny. Akademický sochař Miroslav Hudeček se narodil ve Strážnici na Moravě (žák prof. Jana Laudy a prof. Vincence Májovského); jeho žena keramička Olga Hudečková pochází z Klášterce nad Ohří, odkud ji studium přivedlo do Uherského Hradiště. Posléze, stejně jako Miroslava Hudečka osud zavál do Prahy. Zde vystudovala u profesorů Karla Lidického a u Cyrila Boudy. 

Manželé Hudečkovi se seznámili zhruba v polovině 40tých let minulého století prostřednictvím hudby. On hrál na housle, ona tančila a zpívala v Hradišťanu. V Říčanech, kde si postavili ateliér s bytem, žijí od roku 1970. Během společného života vytvořili s dalšími výtvarníky asi 280 výstav.

Po celý život je hodně spojovalo to, že měli společný ateliér a mohli se tak stále navštěvovat, pomáhat si, radit si atd. „Pro mě byl Mireček hlavním učitelem, který dokázal domyslet všechny věci. Jako například na stanici metra Vltavská v Praze. Mireček byl vedoucím a já poslušný žák,“ popisuje láskyplně paní Olga jeden z receptů na spokojené dlouholeté manželství.

Společně pracovali například na kameninové 8 metrů vysoké fontáně Faun a Vltava. Je u stanice metra Vltavská v Praze-Holešovicích. Druhé vyhotovení mají Hudečkovi na zahradě. Plastikám dali jména po svých předčasně zesnulých dětech. Dcera Veronika onemocněla leukémií a zemřela v nedožitých 16 letech. Syn Dominik restauroval fresky v Praze. Vzal si život v 21 letech kvůli nešťastné lásce.

Olga a Miroslav Hudečkovi žijí v Říčanech od roku 1970, kdy si koupili parcelu a začali na ní stavět ateliér s bytem.

Autor: Alexandra Hejlová

Foto: Český rozhlas, manželé Hudečkovi, Znovín.cz

Komentáře z facebooku