Hvězda stříbrného plátna Elizabeth Taylorová

Byla jednou z nejzářivějších hollywoodských hvězd stříbrného plátna. Elizabeth Taylorová proslula i jako filantropka a vývojářka parfémů. A také jako velká milovnice. 

Pronikavé oči, andělská tvář, a především oslňující herecký talent. Hollywoodská hvězda Elizabeth Taylor měla bohatý nejen profesní, ale také soukromý život. Připomeňme si její životní cestu.

Elizabeth Rosemond Taylor se narodila 27. února 1932 v Londýně, kde její američtí rodiče Francis Lenn Taylor a Sara Sothern obchodovali s uměním. Po vypuknutí druhé světové války se rodina rozhodla, že se vrátí zpět do Spojených států amerických.

Andělský vzhled i okouzlující projev způsobily, že mnoho lidí doporučilo Elizabeth i jejím rodičům, aby šla na kamerové zkoušky. Hollywoodský gigant Universal Studios, ale v její talent natolik věřil, že s Elizabeth uzavřel smlouvu na sedm let bez nutnosti kamerových zkoušek. První, a zároveň poslední film, který Elizabeth natočila pod hlavičkou Universal Studios se jmenoval There One One Born Every Minute.

Po téměř desítce dětských rolí začala hrát v romantických melodramatech, tím prvním a mimořádně úspěšným byla Kočka na rozpálené střeše (1958) režiséra Richarda Brookse, v němž se objevila po boku Paula Newmana. O pět let později zazářila jako Kleopatra ve stejnojmenném snímku Josepha Mankiewicze. Film, který byl v té době nejnákladnější vůbec, ale ve finále nic moc nevydělal, jí „přihrál do cesty“ výjimečného muže Richarda Burtona (představitel Marka Antonia).

Nositelka dvou Oskarů (za výkon ve filmech Telefon Butterfield 8 z roku 1960 a Kdo se bojí Virginie Woolfové?) se stala první celebritou, která uvedla na trh značku parfému. Zároveň byla jednou z prvních osobností, které se účastnily akcí HIV/AIDS. V roce 1985 spoluzakládala Americkou nadaci pro výzkum AIDS a v roce 1991 založila Nadaci Elizabeth Taylor AIDS.

Zatímco na zajímavé role měla Elizabeth štěstí, horší to bylo na poli lásky. Svatební zvony slyšela dokonce osmkrát. Poprvé se provdala za Conrada ‚Nicky‘ Hiltona a za ním následoval Michael Wilding, Mike Todd, Eddie Fisher, Richard Burton, za kterého se provdala dvakrát, John Warner a Larry Fortensky. Není žádným tajemstvím, že Elizabeth měla i několik mimomanželských vztahů. Údajně se scházela třeba i s Frankem Sinatrou nebo Malcolmem Forbesem.

Foto: ouchpress.com, wikipedia.org

Komentáře z facebooku