Bavorská metropole – Mnichov

Mnichov je největší a hlavní Bavorskou metropolí a třetím největším městem Německa. Město leží v podhůří Alp na řece Isar, která na své cestě městem vytváří tři menší ostrůvky. Asi každý zná pivní festival Oktoberfest, na který každoročně míří miliony návštěvníků, ale bavorské hlavní město skrývá mnoho dalších lákadel.

Vítězná brána

Mnichov má velmi zajímavou a dlouhou historii. Vznik města je spojen s kostelem Petersbergl u kterého pobývala i skupina mnichů. Od toho je také odvozen dnešní název města, německy se totiž řekne München, Munichen – bei den Mönchen – u mnichů. 

 kostel svatého Petra

Toto město s bohatou historií nabízí mnoho. Jedinečná architektura, unikátní obrazárny a muzea, ulice plné obchodů s kvalitním zbožím a především kosmopolitní atmosféra, to jsou hlavní lákadla, která ročně do Mnichova přivádějí obrovské množství turistů.

V samém centru města leží náměstí Marienplatz, na kterém se nachází Stará i Nová radnice a Mariánský sloup. Bohatě zdobená Nová radnice byla vystavěna ve 2. polovině 19.století v neogotickém slohu. Na jejím průčelí si můžete mimo jiné prohlédnout nádherný orloj. 

Marienplatz

Milovníci kultury určitě navštíví Národní divadlo, ve kterém mělo premiéru mnoho z monumentálních oper Richarda Wagnera. Za pozornost bezesporu stojí také Německé muzeum, jedno z nejstarších a největších technických muzeí na světě. Toto pozoruhodné místo naleznete na jednom z ostrovů na řece Isar. Navštívit byste však měli i Městské a Židovské muzeum. Pokud si libujete ve výtvarném umění, v žádném případě by vám neměla ujít expozice některé z mnichovských pinakoték. Jedná se o veřejné obrazárny, ve kterých je k vidění nezměrné množství uměleckých skvostů. Alte Pinakothek se zaměřuje na díla patřící do historických etap od středověku až po rokoko. Obdivovat tak můžete například Rembrandtovy, Tizianovy či Dürerovy obrazy. Neue Pinakothek nabízí všem návštěvníkům tvorbu evropských mistrů od konce 18. až do počátku 20. století. Jména jako Renoir, Gauguin, Van Gogh a Cézanne jistě mluví za vše. Jestliže patříte spíše mezi vyznavače moderního umění a designu, tak se vydejte do Pinakothek der Moderne.

Alte Pinakothek

Za nejhezčí mnichovskou historickou budovu je považován zámek Residenz, někdejší sídlo bavorských vládců z rodu Wittelsbachů, kteří zde pobývali až do první světové války.

Residenz

Olympiapark (Olympijský park) je jedním z nejpůsobivějších a nejoblíbenějších míst v Mnichově. Byl vytvořen pro olympijské hry v roce 1972 a je domovem pro některé z nejdůležitějších vládních budov. Olympijský stadion se slavnou baldachýnovou střechou, olympijský sál a 290 metrů vysoká olympijská věž s restaurací ve výšce 190 metrů, která poskytuje nádherný výhled nad městem. Park o rozloze 850 000 metrů čtverečních je každoročně domovem četných aktivit, včetně koncertů, velkolepých akcí, festivalů a sportovních akcí.

Olympijský park

Autor: A. Hejlová

Foto: deutschland.cz

 

Komentáře z facebooku