Jihokorejští vědci vynalezli rýži s hovězím masem pomocí kravských buněk

Potravináři neustále testují hranice chuti. Vědci z Yonsei University v Jižní Koreji, aby povzbudili vaši chuť k jídlu, zveřejnili metodu pro vytvoření „kultivované hovězí rýže“. Jde o nový alternativní koncept masa, který nabízí vylepšené živiny a zároveň zanechává menší uhlíkovou stopu než konvenční hovězí maso. 

Podle Next Shark vznikla obalením zrn rýže rybí želatinou. Želatina působí jako lepidlo, které umožňuje výzkumníkům zasadit do zrn kravské svalové a tukové kmenové buňky. Kombinace těchto tří vytváří prostředí vhodné pro růst buněk a tvorbu tkání. Kultivace trvala až 11 dní a po dokončení obsahoval nový vynález o 8 % více bílkovin a o 7 % více tuku než běžná rýže. Texturou je pevnější a křehčí, zatímco aroma lze přirovnat k hovězímu masu a mandlím.

Kultivovaná hovězí rýže je jednou z potenciálních alternativ tradiční konzumace masa. Spolu s menší uhlíkovou stopou je jeho výroba levnější. Autor časopisu Sohyeon Park zdůraznil jeho potenciál v tiskové zprávě : „Nečekal jsem, že buňky v rýži porostou tak dobře. Nyní vidím svět možností pro toto hybridní krmivo na bázi obilí. Jednou by to mohlo sloužit jako potravinová pomoc pro hladomor, vojenské příděly nebo dokonce vesmírné jídlo.“

V budoucnu vědci pracují na zlepšení chuti, textury a nutriční hodnoty kultivované hovězí rýže. V současné době není známo, kdy bude k dispozici veřejnosti.

Zdroj: CELL PRESS

Komentáře z facebooku