Johnny Cash: muž v černém

Johnny Cash, The Man in Black, byl zpěvák, kytarista a skladatel, jehož hudba inovativně mísila country, rock, blues a gospelové vlivy.

Johnny Cash v jedné ze svých písní zpíval, že do černé se obléká kvůli nepochopeným lidem, chudým, vězňům i těm, kdo slouží své vlasti. Chtěl tak odnášet část temnoty z jejich životů, dokud se nad obzorem nevyjasní. On sám, ale temnou duši neměl. Byl to veselý člověk, který rád bavil lidi. I když to na světě neměl lehké, a to už od narození. Narodil se 26. 2. 1932 jako J. R. Cash do chudé rodiny, která žila na státní půdě v Arkansasu a živila se sběrem bavlny.

Cash poprvé veřejně vystoupil v show Elvise Presleyho a publikum bylo okamžitě jeho. muž s hlubokým hlasem měl v sobě kromě talentu i nevyslovitelné kouzlo.

Postupem času se z něj stal nejžádanější americký umělec. Koncertoval, nahrával desky účinkoval i v hollywoodských filmech. A měl dokonce vlastní show v televizi.

Johnny Cash byl na vrcholu v 60. letech. Aby vydržel nespat během dlouhých koncertních šňůr, 300 nocí v roce, rozvrh a tlaky, kterým čelil, si vybraly daň – drogy a alkohol byly častými společníky na cestách. Stálo ho to rozvod. Problémy měl i se zákonem. Sedmkrát ho zadržela policie, nikdy ho ale neodsoudili.

Cash získal záchranné lano, které potřeboval, od své společnice na turné, zpěvačky June Carterové, která mu pomohla znovu se zaměřit na svou křesťanskou víru a získat léčbu drogové závislosti, kterou potřeboval. Ti dva se vzali 1. března 1968.

Se svou novou ženou se Cash opět postavil na nohy. V roce 1969 začal hostovat The Johnny Cash Show, televizní varietní seriál, který představoval současné hudebníky. Rovněž poskytlo Cashovi fórum k prozkoumání řady sociálních problémů, které se zabývalo diskusemi, které sahaly od války ve Vietnamu přes vězeňskou reformu až po práva domorodých Američanů.

Ve stejném roce, kdy jeho show debutovala, si Cash také odnesl dvě ceny Grammy za živé album Johnny Cash ve věznici Folsom (1968). Začátkem roku 1970 zažili Cash a Carter největší radost z narození jejich prvního a jediného dítěte, Johna Cartera Cashe.

Následující desetiletí nabídlo umělci větší úspěch, protože Cashova hudební kariéra vzkvétala vydáním hitových singlů jako „A Thing Called Love“ (1972) a „One Piece at a Time“ (1976). Napsal hudbu k celovečernímu filmu Malý Fauss a Big Halsy (1970) a vydal bestsellerovou autobiografii Muž v černém (1975). V roce 1980 se stal nejmladším žijícím člověkem, který byl zvolen do Síně slávy country hudby.

Cash si i nadále udržoval nabitý program a stále více spolupracoval s dalšími hudebníky. V roce 1986 se spojil se starými kolegy ze Sun Records, aby nahráli populární kompilaci The Class Of ’55.

V roce 1992 byl uveden do Rock and Roll Hall of Fame a v roce 1994 se spojil s hudebním producentem Rickem Rubinem na vydání American Recordings. Akustické album o 13 skladbách, které mísilo tradiční balady s moderními kompozicemi, American Recordings vyneslo Cashovi nové publikum a v roce 1995 cenu Grammy za nejlepší současné folkové album. Následoval dalším albem produkovaným Rubinem Unchained (1996) a v roce 1997 vydal své druhé monografie Cash: The Autobiography .

Pak jeho kariéra začala pomalu upadat. Definitivně ho zlomila smrt June v květnu 2003. Přežil ji jen o necelé čtyři měsíce. Zemřel na následky těžkých komplikací cukrovky 12. září 2003.

Zpracovala: A. Hejlová

Zdroj/Foto: johnnycash.com, biography.com

Komentáře z facebooku