Žijete s manipulátorem?

  1. Pokud je váš partner manipulátor je rozdíl mezi tím, co říká a jak se chová. V jeho oblibě je, že vidí negativní vlastnosti a rád na ně poukazuje. Poukazuje na chyby a vaše nesprávné chování, které ani není nesprávné. U sebe špatné chování nevidí.

Oblíbené věty jsou například:

  • „Nikdy bych ti neublížil…“,
  • „Miluji tě, ale ty zjevně ne…“,
  • „V našem vztahu není láska, dělej s tím něco, jinak nedopadneš dobře…“
  • „Pokud mě opustíš, něco si udělám“ (nebo v tomto případě může cílit i na domácího mazlíčka, že vám ho vezme, nebo že vás někam zavře a nepustí, nejhorší je vydírání přes děti).
  1. Celou dobu jste vlastně neustále obelhávaná. Nejen vy. Partner lže všem – rodičům, přátelům, kolegům, vytváří velké drama kolem vašeho rodinného života. Vše je jedna velká lež. Sám se však jednou v jeho lžích začne ztrácet a vy s ním.
  2. Prezentuje vás jako někoho jiného a vykresluje okolí, tak jak se mu to hodí. Chce, aby si o vás okolí myslelo ošklivé věci a nic hezkého. Vše je to jen kvůli tomu, aby vypadal dobře a kdyby náhodou si našel někoho jiného nebo vás podváděl, aby lidé mohli říci, že si zaslouží někoho lepšího, než vás.
  3. Za vše můžete vy. Za jeho špatnou náladu, za jeho nezdar v práci, za studené jídlo atd…Tváří se jako suverén, ale ve skutečnosti je tak malinký, až z toho má strach. Díky nízkému sebevědomí je schopen druhého slovně napadat, řvát na něj a někdy dojde i útokům fyzickým. Tento člověk má v sobě násilné chování, které neumí ovládat. Moc dobře si to uvědomuje, někteří s tím i chtějí bojovat, ale je to silnější, pokud jste v něčem úspěšnější než on, neudrží se. Dělá mu dobře srážet vás na kolena.
  4. Dobře si pamatuje vaše traumata, špatné zkušenosti, celkově vaše slabé stránky má dokonale zmáknuté. Útočí tedy přes ně, abyste byli zranitelnější.
  5. Máte pocit, že jste sám/sama. Nekomunikuje celé dny a dusí vás tím. Začnete se do sebe uzavírat. Manipulací dosáhne toho, že vás odřízne od kamarádů a někdy od rodiny. Tím se zvětšují pocity osamění, které vás ještě více oslabují. Chodíte kolem něj po špičkách, aby to nebylo opět „něco“ špatně.
  6. Promítá do vás své projekce, mluví o vás jako by hovořil o sobě například, že jste sobec, zákeřný člověk, prolhaná a zlá povaha. V tomto případě popisuji opravdu sám sebe. Uráží a používá i vulgarismy. Pokud vy použijete proti němu stejné věci, nahrajete mu do karet, aby si z vás vytvořil terč dalších nadávek.
  7. Vždy po bouři přichází klid. On ví, jak vás uklidnit, chová se hezky, dokonce vám třeba koupí dárek. Vy si řeknete, tak měl nějaké špatné období. Časem však zase zjistíte, že se vše opakuje.
  8. Časem se přestanete bránit. Pokud budete dělat, co chce on, zůstane s vámi, ale klid mít nebudete. Pokud se budete bouřit bude opakovat vše, co je zmíněno výše. Pokud nabudete sebevědomí, bude dělat vše pro to, aby vás dostal zpět… Když se mu to nepodaří, sám odejde a všechnu vinu hodí na vás. On je přece ten chudák, co musel trpět vaši povahu!
  9. Nelze ho opustit, díky pocitu, který vám vnukl, a to je ten, že ho potřebujete. A pokud se vám ho podaří zbavit, ještě nějakou dobu na něj budete vzpomínat a vybavovat si s ním jen ty hezké chvíle, těch bylo tak málo a byly vzácné, že jste žil/a v pocitu úplného zmatení, kdy jste už nevěřil/a čemu věřit a on vás v pochybnostech utvrzoval a snižoval vaši hodnotu. Pokud odkopne on vás jako první, zraní vás to na dlouhou dobu, protože vás dostal na dno a nevíte, co jste dělal/a špatně. Odpovědí je, že nic špatně z vaší strany nebylo. Buďte rádi, pokud jste se ho zbavili.

Pokud se v článku vidíte a zažíváte již například domácí násilí kontaktujte https://www.bkb.cz/aktuality/n537-linka-116-006-pomaha-obetem-kriminality-a-domaciho-nasili/

LINKA POMOCI OBĚTEM – NONSTOP TELEFONICKÁ POMOC

Tel. linka – 116 006

 

Non stop telefonická pomoc obětem kriminality a domácího násilí

 

  • Vyslechne a pomůže volajícímu orientovat se v aktuální situaci.
  • Nabízí volajícímu porozumění a důvěru.
  • Pomáhá volajícímu odstranit pocity viny a znovu nalézt sebedůvěru.
  • Motivuje volajícího k aktivnímu řešení situace.
  • Pomáhá volajícímu promyslet individuální bezpečností plán.
  • Poskytuje praktické rady a pomáhá volajícímu nalézat další vhodný postup.
  • Nabízí důležité informace o sociálně právních a trestné právních opatřeních.
  • Poskytuje informace o systému služeb sociální záchranné sítě pro oběti domácího násilí a trestných činů.

(JT), foto: pixabay

Komentáře z facebooku