Jóga jako životní styl

Jógová praxe neznamená pouhé fyzické cvičení. Životní styl založený na józe vychází z rozsáhlého filozofického základu, který stojí na několika zásadách především mentálního charakteru. Dodržováním těchto zásad se člověk vydává na cestu osvícení a poznání.

Jóga je daleko bohatší a je škoda, že se často zavírá do studií. Za zavřenými dveřmi ji cvičíme a když z lekce odcházíme, velmi často ji tam i necháváme. Přitom fyzické cvičení, pod kterým známe jógu dnes, je výplod moderní doby.

Jak začlenit jógu do svého běžného života?

  • Z ranního pozdravu slunci se může stát krásný pravidelný rituál, ke kterému se nebudeme přemlouvat a bude pro nás samozřejmý stejně, jako čištění zubů. Rychlé a efektivní hned po ránu.
  • Kdykoliv v průběhu dne si můžeme provést pár pozic nebo protahovacích cviků – na zemi, na židli, ve stoje. Jde jen o to vnímat svoje tělo a respektovat jeho potřeby.
  • Stejně jako vnímat tělo, je důležité vnímat naše pocity. Pokud jsme unavení, přetažení, neklidní, pomůže krátká relaxace, meditace nebo dechové cvičení. Není potřeba nic dlouhého, stačí 2 – 3 minuty.

Jóga není pouze o fyzickém cvičení

Bohatost jógy spočívá také v tom, že se jedná o ucelený systém, o přístup k životu. Jak bylo zmíněno výše, na fyzické cvičení se v józe klade důraz až posledních 100 – 150 let. Součástí jógy jsou různé dechové techniky, které pracují s dechem, resp. s pránou. Najdeme zde celou řadu očistných technik – a to jak pro tělo, tak pro duši. V neposlední řadě zde jsou morální a etické zásady – jama a nijama, které nám pomáhají být lepšími jak ve vztahu k sobě, tak k druhým.

Zdroj: Yoga-federation.eu

 

Komentáře z facebooku