Alan Alda: Legendární Hawkeye Pierce ze seiálu M*A*S*H

Pro většinu diváků zůstane americký herec Alan Alda navždy doktorem „Hawkeyem“ Piercem z populárního seriálu M*A*S*H. Životní role mu vynesla šest Zlatých glóbů a několik televizních cen Emmy. Herec, který 28. ledna oslavil 88. narozeniny, toho má na svém kontě, ale mnohem víc. Kromě úspěšné divadelní dráhy i spolupráci s režiséry jako Woody Allen či Martin Scorsese nebo knihy vzpomínek, které se staly bestsellery.

Mimochodem, skutečné jméno Alana Aldy je Alphonso D’Abruzzo a role Hawkeyeho Pierce v seriálu M.A.S.H. mu nakonec vynesla mnoho ocenění, jak jsme se již zmínili. Alan Alda se poprvé jako herec ukázal v roce 1961, kdy na Broadwayi zazářil ve hře To všechno odnese čas. Ta byla vlastně pomyslnou vstupenkou do filmového světa a televizních pořadů. V roce 1968 zaujal svým hereckým výkonem ve filmu Papírový lev a už o čtyři roky později se k němu dostala role, která mu změnila celý život. Alana Aldu tehdy oslovili tvůrci seriálu M*A*S*H a nabídli mu roli chirurga Benjamina Franklina Pierce přezdívaného Hawkeye. Alda si vzal tehdy hodně času na rozmyšlenou a tvůrci už se pomalu smiřovali s tím, že budou muset do role obsadit někoho jiného. Na poslední chvíli, ale Alda kývl a tvůrcům spadl kámen ze srdce. Po skončení seriálu se dál plně věnoval filmům, známé jsou například snímky Čtyři roční období nebo Betsyina svatba. Objevoval se také ve filmech Woodyho Allena, například ve snímku Zločiny a poklesky. A přestože hrál v seriálu chronického sukničkáře, je ve skutečnosti od roku 1957 s jednou ženou, klarinetistkou Arlene Weiss.

Momentálně Alan Alda prožívá složité okamžiky, jelikož svádí už více než 9 let nerovný souboj s Parkinsonovou nemocí. I tak se ale snaží žít naplno! Dodnes s nemocí statečně bojuje, nijak se neomezuje, dokonce stále hraje tenis, plave a boxuje.

Zdroj: People

 

Komentáře z facebooku