Zpěvák, skladatel a trojnásobný Zlatý slavík Dalibor Janda

Nestárnoucí Dalibor Janda stále patří mezi nejposlouchanější tuzemské interprety, Zlatým slavíkem se stal v 80. letech třikrát v řadě. Nazpíval více než sto padesát písní, přičemž jde až na pár výjimek výhradně o autorské nahrávky. Zatím vydal třiadvacet alb (včetně kompilací), získal devět Zlatých a dvě Platinové desky. Z historického pohledu patří Dalibor Janda k našim komerčně vůbec nejúspěšnějším interpretům pop music, když si jeho alba opatřilo více než dva miliony diskofilů.

Dalibor Janda se narodil 21. března 1953, v obci Drahotuše u Hranic na Moravě, je vyučený zámečník, ale v letech 1966 až 1969 absolvoval hudební kurzy zpěvu a hry na kytaru v Hranicích, kde také začínal svou hudební dráhu s amatérskou skupinou Pacifik Souls. 

V roce 1977 přesídlil Dalibor Janda do Prahy, kde o rok později založil amatérskou skupinu Prototyp, jejímž kapelníkem byl basový kytarista Pavel Petráš, svého času člen skupiny Olympic. S Prototypem první generace Dalibor Janda vystupoval převážně na tanečních zábavách. V roce 1981 pak Dalibor Janda zpíval v barech a nočních podnicích ve Spolkové republice Německo a ve Švýcarsku.

Na scéně působí již přes úctyhodných  40 let.  Účinkoval mimo jiné v projektu Leoše Mareše Staré pecky. Neustále koncertuje a má nabité sportovní haly jak u nás, tak i na Slovensku. 

Mezi jeho nejznámější hity patří písně Hurikán, Hráli jsme kličkovanou, Kde jsi, Jen ty samotná, Oheň, voda, vítr, Všechno na Mars, Padá hvězda, Žít jako kaskadér, Tisíckrát krásnější, Vchází bez vyznání, Snad jsem si jí měl všímat víc a mnoho dalších nezapomenutelných hitů. Dalibor Janda je dodnes nedílnou součástí české hudební scény a jeho publikum mu zůstává věrné.

Zdroj: daliborjanda.cz 

https://daliborjanda.cz/

Foto: FB Dalibor Janda 

Komentáře z facebooku