Sir Elton John: Britský popový král

Sir Elton John je anglický zpěvák, hudební skladatel a klavírista, který svými baladami doslova dobyl celý svět. Extravagantní oblečení, výrazné brýle a příležitostné paruky při zpěvu či u piana. Hudbou si začal vydělávat již ve svých šestnácti letech, kdy hrál na piáno v hospodách.

Sir Elton Hercules John se narodil 25. března 1947 v Londýně jako Reginald Kenneth Dwight. Oba jeho rodiče byli muzikálně nadaní a on sám začal již ve třech letech hrát na piano. V jedenácti letech získal stipendium na Royal Academy of Music. Když mu bylo 15 a jeho rodiče se rozvedli, začínal Elton John hrát v hospodách a hotelech v okolí.

Od té doby však Elton John ušel pořádný kus cesty, při kterém se pro něj otočil svět vzhůru nohama kvůli jeho muzikantským dovednostem. K jeho nejznámějším hitům patří písničky Daniel, Candle In Wind, I’m Still Standing nebo Can You Feel The Love Tonight, která byla oceněna Oscarem a zazněla v nejúspěšnějším animovaném filmu všech dob.

Osobní život

Ze svatby s vlastní sekretářkou ustoupil dva týdny před chystanou oslavou. V 80. letech byl čtyři roky ženatý se zvukařkou Renate Blauelovou. V té době se potýkal se závislostí na alkoholu a drogách. Již během své prvotní světové slávy John hovořil o své bisexualitě a později o homosexuální orientaci.

V roce 1993 navázal vztah s filmařem Davidem Furnishem. V roce 2005 uzavřeli registrované partnerství, když je Spojené království začalo uznávat. Na jeho deváté výročí se vzali, tehdy již stejnopohlavní páry směly mít svatby. Spolu vychovávají dva syny, které jim porodila náhradní matka.

John se dlouhodobě věnuje charitě zaměřené na léčbu HIV. Založil ji v roce 1992, když dva jeho blízcí zemřeli na AIDS.

V roce 1996 byl vyznamenán Řádem britského impéria.

Zdroj: People

Komentáře z facebooku